Pzt-Cm: 09:00 - 17:00, Ctesi: 10:00 - 16:00

JAWS 2024 Ekran Okuma Yazılımındaki Yenilikler

Bu sayfa JAWS 2024’te bulunan yeni özellikleri ve iyileştirmeleri açıklar.

JAWS’ı indirin

JAWS 2024 Özellikleri

Face In View

Görüntü görüşmeleri iş yerlerinde, okullarda ve kişisel ilişkilerde standart bir iletişim biçimi haline geldi. Bir görüntülü görüşmeye katılmadan önce kurulumunuzun doğru olduğundan ve kameranın size doğru şekilde odaklandığından emin olmak istersiniz. Yeni Yüz Görünümü™ özelliği, aşağıdaki gibi önemli görsel ayrıntılar konusunda sizi uyararak bu konuda yardımcı olur:

Yüzüm görüntüde ortalanmış mı?
Doğrudan kameraya mı bakıyorum?
Aydınlatma yeterli mi?
Resimde ek öğeler var mı? Face in View’i etkinleştirmek için katmanlı tuş vuruşlarına, INSERT+SPACEBAR’a, ardından F’ye ve ardından O’ya basın. Etkinleştirildikten sonra, Face in Vıew yüzünüzün konumunu ve ışık seviyesini sürekli olarak izler. Başınızı sola veya sağa eğmeniz veya parlaklıkta azalma gibi herhangi bir değişiklik olursa otomatik olarak uyarılırsınız. Face in View uygulama penceresinde odaklandığınızda, resimdeki yüzünüzün konumu, geçerli parlaklık seviyesi ve kullanılan kamera gibi bilgileri incelemek için TAB veya OK tuşlarını da kullanabilirsiniz.

Not: Face in View, kameraya tam erişim gerektirdiği için etkin bir görüntülü görüşme sırasında şu anda kullanılamaz.

Face in View etkinken, aşağıdaki katmanlı tuş vuruşları kullanılabilir:

Farklı bir kamera seçin (birden fazla kamera varsa): INSERT+SPACEBAR, F, C. Kamera katmanındayken, kameralarınız arasında geçiş yapmak için YUKARI veya AŞAĞI OK’u kullanın ve kullanmak istediğinizi seçtikten sonra katmandan çıkmak için ESC’ye basın. Yüz pozisyonu ve parlaklık dahil olmak üzere ayrıntılı açıklama yapın: INSERT+SPACEBAR, F, D.
Parlaklık seviyesini söyleyin: INSERT+SPACEBAR, F, L.
Arka plan açıklamasını söyleyin: INSERT+SPACEBAR, F, P.
Yüz algılama güven seviyesini ayarlayın: INSERT+SPACEBAR, F, U. Bu, herhangi bir hareket olmasa bile, ara sıra “yüz algılanmadı” mesajlarıyla karşılaştığınızda yararlıdır. Varsayılan ve önerilen algılama güven seviyesi %75’tir. Ancak, algılama güven seviyesini %80’e çıkarmak veya %70’e düşürmek tutarlılığı artırabilir ve yüz tanımayı belirli ortamınızda ince ayar yapmanıza olanak tanır.
Not: INSERT+SPACEBAR, F, P komutu, PictureSmart kullanarak arka planınızdaki olası öğeleri tanımlamak için tasarlanmıştır. Ancak, sonuçların doğruluğunun farklı olabileceğini anlamak önemlidir. Arka plan açıklamaları her zaman tamamen kesin olmasa da amaç, kameranızın görüş alanı içinde ne olduğuna dair ipuçları sunmaktır.

Yüzünüzün kamera görünümünde doğru bir şekilde ortalandığını ve parlaklık seviyesinin iyi olduğunu doğruladıktan sonra, görüntülü görüşmenizi etkinleştirmeden önce Face in View’ı kapatmak için INSERT+SPACEBAR, F, O tuşlarına basın.

MathCAT

MathCAT, web sayfalarındaki ve Word belgelerindeki matematik içeriğini konuşmaya ve Braille’e çeviren açık kaynaklı bir kütüphanedir ve JAWS 2024’e dahildir. Şu anda, bu özellik yalnızca İngilizce olarak desteklenmektedir ve ARM aygıtlarında desteklenmemektedir. Ek olarak, Braille için yalnızca Nemeth Kodu desteklenmektedir ve MathCAT ayarları henüz JAWS kullanıcı arayüzünde gösterilmemektedir. Ancak, mevcut matematik desteğimize göre bazı iyileştirmeler şunlardır:

Çeşitli matematik sembolleri için iyileştirilmiş konuşma.
Web sayfalarındaki ve Word belgelerindeki tablolarda konuşma ve Braille sütun ve satır matematik ifadesi hücre içeriği.
Konuşmayla matematik içeriğinde gezinmek için Math Viewer iyileştirmeleri.
Matematik Düzenleyicisi aracılığıyla Word’e denklemler girerken iyileştirilmiş sonuçlar. Varsayılan olarak, MathCAT ile işlevselliğimizi geliştirmeye devam ederken, JAWS hala birkaç sürüm için mevcut olan eski matematik içeriklerini okuma desteğimizi kullanır. MathCAT kullanarak matematiğe nasıl erişildiğini deneyimlemek istiyorsanız, bu özelliği JAWS Seçenekleri menüsünde bulunan Erken Benimseyen Programı aracılığıyla etkinleştirebilirsiniz.

Etkinleştirildikten sonra, JAWS’ın MathCAT kullanarak çeşitli matematik denklemlerini nasıl okuduğunu görmek için MathML Örnekleri sayfamıza erişebilirsiniz. Önceki matematik desteğimizde olduğu gibi, bir ifadeye gittiğinizde, onu Matematik Görüntüleyicisi’nde görüntülemek için ENTER’a basın ve burada öğelerini keşfetmek için OK tuşlarını kullanabilirsiniz.

Not: MathCAT kullanımını devre dışı bırakabilir ve Erken Benimseyen Programı iletişim kutusundan eski matematik ifadelerini okuma desteğine geri dönebilirsiniz.

Erken Benimseyen Programı
Erken Benimseyen Programı, geliştirilmekte olan yeni ve güncellenmiş ürün özelliklerini önizlemenizi sağlar. Özellikleri kademeli olarak tanıttıkça, bunları değerlendirebilir ve nihai sürümden önce iyileştirmemize yardımcı olmak için geri bildirim sağlayabilirsiniz. MathCAT, Erken Benimseyen Programı kullanılarak değerlendirme için mevcut olan ilk özelliğimizdir. MathCAT, MathML içeriğini Konuşma ve Braille çıktısına dönüştürmek için yaygın olarak kullanılan bir çeviricidir.

Erken Benimseyen Programını Kullanma

Erken Benimseyen Program özelliklerini açmak veya kapatmak için aşağıdakileri yapın:

JAWS Seçenekleri menüsünden Erken Benimseyen Programı’nı seçin. Erken Benimseyen Programı iletişim kutusu açılır ve değerlendirilebilecek özellikleri gösterir. Şu anda hiçbir özellik yoksa iletişim kutusu boştur.
Özellikleri etkinleştirmek için bir veya daha fazla onay kutusunu seçin. Özellikleri devre dışı bırakmak için bir veya daha fazla onay kutusunu temizleyin.

Not: Mevcut bir ürün özelliğindeki değişiklikleri değerlendiriyorsanız, onay kutusunu temizlediğinizde orijinal işlemine geri döner.
Tamam’ı seçin ve yazılımı yeniden başlatın. Açık olan özellikler kullanılabilir.

Geri Bildirim Gönderme Bir özelliği değerlendirirken, deneyiminiz hakkında geri bildirim vermeniz önerilir. Özellik etkinleştirilmiş olsun veya olmasın geri bildirim verilebilir.

Geri bildirim vermek için aşağıdakileri yapın:

JAWS Seçenekleri menüsünde Erken Benimseyen Programı’nı seçin. Erken Benimseyen Programı iletişim kutusu değerlendirilebilecek özellikleri görüntüler.
Değerlendirdiğiniz özellik için Geri Bildirim Gönder düğmesini seçin. Erken Benimseyen Programı Geri Bildirim formu açılır.
Erken Benimseyen Programı Geri Bildirim formunu doldurun ve Geri Bildirim Gönder’i seçin.

Bölünmüş Braılle

JAWS 2024’teki yeni Bölünmüş Braille™ özelliği, Braille ekran kullanıcılarına, çeşitli görünüm türlerinden birini kullanarak aynı Braille satırındaki farklı konumlardaki içeriği görüntüleme yeteneği de dahil olmak üzere güçlü yeni işlevler sunar. Bölünmüş Braille görünümü etkin olduğunda, Braille ekranınız iki yarıya veya bölgeye bölünür. Ek olarak, ayrımı göstermek için iki bölge arasında iki dikey çizgi görüntülenir. Bölünmüş Braille özelliğinin kullanımı belirli bir boyuttaki ekranlarla sınırlı değildir. Herhangi bir uzunluktaki Braille ekranlarıyla çalışacaktır, ancak daha küçük ekranlarla kullanılması daha az yararlı olabilir.

Bölünmüş Braille görünümünü etkinleştirmek için, yeni Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu açmak üzere ALT+INSERT+V (Dizüstü bilgisayar düzeninde ALT+CAPS LOCK+V) tuşlarına basın. Odaklı Braille ekran kullanıcıları ayrıca SOL SHIFT+NOKTALAR 1-2-7 tuşlarına da basabilir.

Bu iletişim kutusu açıldığında, kullanılabilir görünümler listesine yerleştirilirsiniz. Kullanmak istediğinizi seçin ve Tamam’ı seçin. Etkin görünüm, geçerli JAWS oturumu için geçerli kalır. JAWS’ı yeniden başlatmak, belirli bir görünümü etkinleştirmeden önce geçerli olan varsayılanlara geri dönmenizi sağlar.

Varsayılan olarak, bölünmüş bir görünüm etkin olduğunda, geçerli konumunuz sol bölgede görüntülenirken, etkin görünümün sonuçları sağ bölgede görüntülenir. Bunu değiştirmek isterseniz, Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu tekrar açın ve Bölünmeyi Değiştir düğmesini seçin.

Çoğu görünüm için, bölünmüş bölgedeki metni bağımsız olarak gezinebilir ve hatta seçebilirsiniz. Bölünmüş görünümdeki metinde gezinmek için, kaydırmak için Sağ NAV rocker’ı ve satır satır hareket etmek için Sağ Rocker çubuğunu kullanın. Bir belgeye kopyalayıp yapıştırmak için bölge 2’deki metni seçmek için (bu, Word belgelerindeki arabelleğe alınmış matematik ifadelerini bile içerir), istediğiniz metnin başında bir SHIFT düğmesine ve ardından seçimi sonlandırmak istediğiniz yere bir kez daha İmleç Yönlendiricisine basın. Tıpkı normal bir belgede metin seçerken olduğu gibi, 7 ve 8 noktaları seçimi belirtir. Metin seçildikten sonra, otomatik olarak panoya kopyalanır. Daha sonra bir belgeye geçebilir ve yapıştırmak için standart CTRL+V tuş vuruşunu gerçekleştirebilirsiniz.

HumanWare ekranları için Brailliant BI 40 serisi ve Mantis Q40 ekranları desteklenir. Aşağıdaki komutlar kullanılabilir:

Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu açın: Dördüncü Başparmak Tuşu+C1+C2+C3+C6. Mantis Q40’ta ALT+CAPS LOCK+V tuşlarını kullanın (Dizüstü Bilgisayar Klavye Düzeni gerekir).
Arabellekli Metin modunu değiştir: C1+C2+C3 (Mantis Q40’ta kullanılamaz).
Bölünmüş görünüm bölgesini kaydır: Üçüncü ve Dördüncü Başparmak Tuşları.
Bölünmüş görünüm bölgesinde satır satır gezinin: C6+Üçüncü ve Dördüncü Başparmak Tuşları (Mantis Q40’ta kullanılamaz).
Bölünmüş görünüm bölgesindeki metni seçin: İstediğiniz metnin başında İlk Başparmak Tuşuna ve İmleç Yönlendiricisine basın ve ardından seçimi sonlandırmak istediğiniz yere bir kez daha basın. Papenmeier ekranları için aşağıdaki komutlar kullanılabilir:

Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu açın: aynı anda K1’e basın ve Kolay Erişim Çubuğunu sağa kaydırın.
Bölünmüş görünümü ve etkin belge bölgelerini değiştirin: aynı anda K1’e basın ve Kolay Erişim Çubuğunu sola kaydırın.
Bölünmüş görünüm bölgesini kaydırın: aynı anda K4’e basın ve Kolay Erişim Çubuğunu sağa veya sola kaydırın.
Bölünmüş görünüm bölgesinde satır satır gezinin: aynı anda K4’e basın ve Kolay Erişim Çubuğunu yukarı veya aşağı kaydırın.
Aşağıdaki bölümlerde mevcut her görünüm açıklanmaktadır.

Bölünme Yok

JAWS, her zaman yaptığı gibi, geçerli satır için ekranın tam uzunluğunu kullanarak içeriği Braille ekranına gönderir. Bu varsayılan değerdir.

Arabelleğe Alınmış Metin

Bu görünüm, metni geçerli konumunuzdan yakalar ve bölünmüş satırın sağ yarısında görüntülenen bir arabelleğe yerleştirir. Arabellek oluşturulduktan sonra, geçerli belgede başka bir konuma gidebilir ve hatta arabelleğe alınmış metniniz kullanılabilir durumda kalırken tamamen farklı bir belgeye geçebilirsiniz. Örneğin, bir Web sayfasındaki bir metni arabelleğe alabilir, Word veya Not Defteri’nde açık bir belgeye ALT+TAB tuşlarına basabilir ve arabelleğe alınan metninizi diğer ekranınızın ikinci bölgesinde kullanılabilir.

Buffered Text görünümünü kullanabileceğiniz diğer örnekler şunlardır:

İki kaynak arasındaki bilgileri hızlıca karşılaştırmak.
Kolayca referans alabilmeniz için bir metin bloğunu veya sayı dizisini kullanılabilir tutmak, böylece hatırlamak zorunda kalmazsınız.
Cevap oluştururken bir sınav sorusunu veya matematik denklemini görünür tutmak, eğer yanıt sorudan farklı bir yere yerleştirilmesi gerekiyorsa.
Bir konu araştırılırken metni kullanılabilir tutmak.
Varsayılan olarak, bu görünüm geçerli paragrafı arabelleğe alır. Hangi metnin arabelleğe alınacağını değiştirmek için Bölünmüş Görünümü Seç iletişim kutusunu açın, görünüm listesinde Buffered Text’in seçili olduğundan emin olun, Seçenekler’i seçin ve Arabellek Birimi ayarını değiştirin. Kullanılabilir seçenekler şunlardır:

Paragraf: Geçerli paragrafı arabelleğe alır.
Belge: Geçerli belgedeki metni arabelleğe alır (64 KB’ye kadar).
Seçili Metin: Şu anda seçili olan herhangi bir metni arabelleğe alır.

Seçim değiştiğinde, bölge 2’deki seçili metnin otomatik olarak güncellenmediğini unutmayın. Farklı bir metin seçerseniz, Braille Görünümünü Seç iletişim kutusundan tekrar Arabelleğe Alınmış Metin’i seçmeniz ve ardından arabelleği yenilemek için Seçenekler iletişim kutusundan Seçili Metin’i seçmeniz gerekir.
Panoya Alınmış Metin: Windows Panosunun içeriklerini arabelleğe alır ve çeşitli konumlardan içerik getirebileceğiniz ve kolayca başvurabileceğiniz bir not alanı olarak bölge 2’yi etkili bir şekilde kullanmanızı sağlar. Örneğin, CTRL+C kullanarak biraz metin kopyalayabilir, diğer kaynaklardan ek metin blokları seçebilir ve bunları INSERT+WINDOWS+C kullanarak Panoya ekleyebilir ve ardından Arabelleğe Alınmış Metin görünümünü etkinleştirebilir ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanmak üzere bölge 2’de toplanan tüm bilgilerinizi görüntülemek için Panoya Alınmış Metin’i seçebilirsiniz.

Arabelleğe alınmış Panoya alınmış metnin Braille çıktı ayarınızdan bağımsız olarak her zaman Bilgisayar Braille’inde görüntülendiğini ve metnin bir parçası olarak sert dönüşler gibi kontrol karakterlerini de görebileceğinizi unutmayın.
Yeni metin arabelleğe almak istiyorsanız, arabelleğe almak istediğiniz belirli içeriğe gidin, Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu açın ve metni geçerli konumunuzdan yakalamak için Arabelleğe Alınmış Metin seçeneğini tekrar seçin. Odak görüntüleme kullanıcıları ayrıca bu görünümü açmak veya kapatmak için SOL ÜST KARAKTER+NOKTA 2-3 tuşlarına basabilirler.

Açıklamalar

Bu görünüm, öncelikle Word’de yorumları, düzeltmeleri, dipnotları veya son notları incelemek için kullanışlıdır. İmleç, bir açıklama içeren metnin üzerine getirilirse, belge metni ilk görüntüleme bölgesinde gösterilirken açıklama metni ikinci görüntüleme bölgesinde gösterilir. İmlecin bulunduğu satır veya metin herhangi bir açıklama içermiyorsa, tüm görüntüleme satır için kullanılır ve bölünmez. Bu görünümle, bir yorum, düzeltme, dipnot veya son notun metni, başvurdukları ana metinle aynı anda gösterilebilir. Açıklama metnini görünümde tutarken belge metnini düzenleyebilir ve okuyabilirsiniz.

Not: Düzeltmeler görünümüyle düzeltilmiş metni incelerken en iyi sonuçları elde etmek için Word’de Tüm İşaretleme görünümünü etkinleştirdiğinizden emin olun.

Öznitelik göstergeleri

Bu görünümde, geçerli satırdaki metin ilk görüntüleme bölgesinde görüntülenirken, geçerli satıra karşılık gelen kalın, italik veya altı çizili gibi tüm metin öznitelikleri ikinci bölgede gösterilir. Bir özniteliğe İmleç Yönlendiricisi basıldığında, imleç otomatik olarak o öznitelikle eşleşen karaktere taşınır. Belgede kaydırma yapmak da özniteliklerin güncellenmesine neden olur.

Bu görünüm, Braille’in artık metnin altı çizili, kalın, italik ve daha fazlası olup olmadığını özel olarak gösterebilmesi ve tüm bunları yaparken ana belge metni hala görüntülenmesini sağlayarak düzeltme ve düzenleme deneyimini iyileştirir.

1. bölgedeki imleç konumundaki metinde kalın ve italik gibi birden fazla öznitelik varsa, 2. bölgedeki bu sözcük veya ifade için öznitelikler “b” ve “i” harfleriyle döner. Belirli bir özniteliği olmayan kalan sözcükler 2. bölgede “n” harfini gösterir.

Konuşma Geçmişi

Bu görünüm etkin olduğunda, ilk görüntüleme bölgesi şu anda odaklanmış metni gösterirken, diğer bölge JAWS Konuşma Geçmişi’ndeki metni gösterir. Bu görünümü ne zaman kullanabileceğinize dair örnekler şunlardır:

Teams’te, bir toplantıya yeni katılan bir katılımcının adının yazımını doğrulayın. Bir kişi bir toplantıya katıldığında, bu bilgi şu anda yalnızca konuşma kullanılarak sağlanır.
Bazı durumlarda, konuşma Braille’de her zaman bulunmayan ek bilgiler sağlayabilir. Bölünmüş Braille görünümünü Konuşma Geçmişi olarak ayarlamak, sağır-kör kullanıcıların tüm Braille çıktı modunu Konuşma Çıktısı olarak değiştirmeye gerek kalmadan konuşma içeriğine erişmesini sağlar. Bu, yalnızca Braille kullanımını tercih edenler için de faydalı olabilir.
Speech On Demand etkinken önemli JAWS mesajlarını veya metinlerini takip etmek için kullanın.

Çeviri Bölmesi

Bu görünüm, geçerli metnin iki farklı çeviri çıktısını görüntülediği için öğretmenler, öğrenciler ve Braille öğrenen diğer kullanıcılar için faydalıdır. Örneğin, JAWS, Birleşik İngilizce Braille Sınıf 2’yi görüntüleyecek şekilde yapılandırılmışsa, bu ilk görüntüleme bölgesinde görüntülenirken,

Aynı metnin Bilgisayar Braille gösterimi ikinci bölgede görüntülenir.

İkinci bölgede görüntülenen çeviri çıktısını özelleştirmek için, Bölünmüş Görünüm Seç iletişim kutusunu açın, görünüm listesinde Çeviri Bölünmesi’nin seçili olduğundan emin olun, Seçenekler’i seçin ve Bölünmüş Çeviri Bölgesi 2 listesinden bir çeviri modu seçin. Varsayılan olarak Bilgisayar Braille seçilidir. Kalan seçimler, şu anda yapılandırılmış çeviri çıktı modunuza ve şu anda etkin olan Braille dil profilinize bağlıdır.

Örneğin, JAWS metni Unified English Braille Grade 2’de görüntülemek üzere yapılandırılmışsa, 2. bölgede Bilgisayar Braille’i, ABD İngilizcesi 1. Sınıf, ABD İngilizcesi 2. Sınıf veya Birleşik İngilizce Braille 1. Sınıf’ı görüntülemeyi seçebilirsiniz. Braille diliniz İspanyolca olarak ayarlanmışsa ve çeviri çıktısı 1. Sınıf olarak ayarlanmışsa, 2. bölgede Bilgisayar Braille’i veya İspanyolca 2. Sınıf’ı görüntülemeyi seçebilirsiniz.

Ek olarak, Braille Çıktı modunuz Bilgisayar Braille’i veya Kısaltılmamış Braille olarak ayarlanmışsa, Çeviri Bölme’yi etkinleştirmek, JAWS’un 2. bölgede geçerli diliniz için Kısaltılmış Braille gösterimini göstermesine ve 2. bölgede geçerli seçili çıktı modunuzu kullanmaya devam etmesine neden olur. Örneğin, varsayılan Çıktı modunuz Unified English Braille Grade 1 ise, JAWS 1. bölgede kısaltılmış Birleşik İngilizce Braille’i gösterirken, 2. bölgede kısaltılmamış Braille gösterilir.

Çeviri Bölme uygulamaya özgüdür. Bu nedenle, örneğin Not Defteri’nde bu görünümü etkinleştirebilir ve Word veya Outlook’ta farklı bir görünüm kullanabilirsiniz.

JAWS İmleci

Bu görünümde, bir görüntüleme bölgesi PC İmlecinin konumunu gösterirken, diğer bölge JAWS İmleci konumundaki metin satırını gösterir. JAWS İmlecinin desteklenmediği bir uygulama veya penceredeyseniz, bu görüntüleme bölgesi boş olacaktır. Bu görünüm, bir belge üzerinde çalışırken bir ilerleme çubuğunu veya uygulama durum çubuğunu etkin bir şekilde izlemek isteyebileceğiniz durumlarda yardımcı olur. Ayrıca, birden fazla açık belge arasında geçiş yaparken başlık çubuğunu okumak için de kullanılabilir.

Pencere Metni

Bu görünüm, farklı bir konuma odaklandığınızda belirli bir iletişim kutusundaki veya uygulama ekranındaki metni etkin bir şekilde izlemenizi sağlar. Etkin olduğunda, şu anda etkin olan penceredeki metin ikinci görüntüleme bölgesinde gösterilir. Penceredeki metin değişirse, ekranda hemen güncellenir.

Pencere kapanırsa, pencere metnini görüntüleyen bölge boş olur. Pencere metnini almayı desteklemeyen bir uygulamada bu görünümü etkinleştirirseniz bölge de boş olur.

Uygulamaya Özel Görünümler

Excel, Outlook, PowerPoint ve Teams için Braille kullanarak bu uygulamalardaki bilgilere erişirken üretkenliği artırmaya yardımcı olmak üzere ek uygulamaya özel görünümler mevcuttur. Bu uygulamalardan birinden Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu açarsanız, aşağıdaki ek görünümler kullanılabilir.

Excel Görünümleri
Excel: JAWS her zaman olduğu gibi davranır ve gezinirken yalnızca etkin hücreyi görüntüler. Bu varsayılandır.
Etkin görünüm 1’de, Hücreleri İzle 2’de: Şu anda etkin hücre 1. bölgede görüntülenirken, atanmış tüm izleme hücreleri 2. bölgede görüntülenir. İzleme hücreleri JAWS Hızlı Ayarları aracılığıyla atanır ve elektronik tablonuzda çalışırken takip etmeniz gereken verileri içeren hücreleri belirtmenize olanak tanır.
Etkin görünüm 1’de, Satır ve Sütun toplamları 2’de: Şu anda etkin hücre 1. bölgede görüntülenirken, satır ve sütun toplamları 2. bölgede görüntülenir. Satır ve sütun toplamları için Hızlı Ayarlar seçeneklerinin görüntülenmesi için Otomatik olarak ayarlanması (veya manuel olarak yapılandırılması) gerekir. Başlıklar ve Formüller 1’de, Etkin görünüm 2’de: Satır ve sütun başlıkları, etkin hücrenin formülüyle birlikte (varsa) 1. bölgede görüntülenirken, etkin hücre 2. bölgede görüntülenir.
Outlook Görünümleri
İleti Listesi artı Önizleme Bölmesi: Outlook’ta İleti Önizlemesi etkinleştirilmişse (varsayılan ayar), ileti listesi 1. bölgede görüntülenirken, geçerli iletinin içerikleri 2. bölgede görüntülenir. Hem Outlook Önizleme Bölmesi hem de İleti Listesi artı Önizleme Bölmesi görünümü etkinken, gelen kutunuzdan çıkmadan iletilerinizi okuyabilir ve bunlar arasında gezinebilirsiniz.
PowerPoint Görünümleri
Sunum Sırasında Konuşmacı Notlarını Göster: Ana slayt sunumunuz 1. bölgede görüntülenirken, konuşmacıların notları 2. bölgede görüntülenir. Bir PowerPoint sunumu sırasında, geçerli slaytla birlikte notları aynı anda gözden geçirme olanağı, sunumun akışını korumaya yardımcı olur. Teams Görünümleri
Sohbet Sırasında Geçmişi Göster: Bir Teams mesajını düzenlerken, sohbet geçmişi bölge 2’de görüntülenir. Bu, geçmişi bağımsız olarak incelemenizi ve düzenlediğiniz veya oluşturduğunuz mesajdaki yerinizi kaybetmemenizi sağlar.

Komut Dosyaları için Sorunsuz Güncellemeler

JAWS komut dosyaları, tüm uygulamaların kullanılabilirliğini iyileştirmemizi ve bazı durumlarda üretkenliği artırmaya yardımcı olmak için benzersiz işlevler eklememizi sağladı. Geleneksel olarak, komut dosyaları yaklaşık olarak her sekiz haftada bir ana ürünle güncellenir. Belirli bir uygulamada yapılan bir değişiklik bir

Belirli bir betiğin artık düzgün çalışmaması durumunda, kullanıcılar bir sonraki yazılım güncellemesinde düzeltme yayınlanana kadar takılıp kalırdı.

Betikler için kesintisiz güncellemeler özelliği, normal JAWS güncelleme döngüsünün dışında betiklere güncellemeler sağlamamızı sağlar. Örneğin, Microsoft Office’e yapılan bir güncelleme Outlook’taki belirli durum mesajlarının artık söylenmemesine neden oluyorsa, kullanıcıların bir düzeltme için haftalarca hatta aylarca beklemesi gerekmeden, Outlook betiklerine birkaç gün içinde hızlı bir şekilde bir düzeltmeyle yanıt verebiliriz. Yeni betikler mevcut olduğunda, JAWS herhangi bir kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan güncellemeleri otomatik olarak uygular. Bir betik güncellemesinin uygulanıp uygulanmadığını onaylamak için JAWS Yardım menüsünü açın, Hakkında iletişim kutusunu seçin ve Betikler Revizyon numarasını kontrol edin.

Sorunsuz betik güncellemeleri varsayılan olarak etkindir. Bu özelliği kapatmak için JAWS Seçenekleri menüsünü açın, Temel Ayarlar iletişim kutusunu açmak için Temeller’i seçin ve Betikler için Sorunsuz Güncellemeler onay kutusunu temizleyin.

Not: Bu seçeneği değiştirmek için yönetici ayrıcalıkları gerekir.

Sık Sorulan Sorular
S: Özel betiklerim etkileniyor mu?

C: Hayır. Güncelleyici yalnızca paylaşılan bir klasör olan \ProgramData\Freedom Scientific klasör yapısında depolanan betikleri günceller. Herhangi bir kullanıcı betiği veya ayarı paylaşılan betikleri ve ayarları geçersiz kılmaya devam eder.

C: Orijinal betikleri nasıl geri yükleyebilirim?

C: Aşağıdakileri yapın:
Geçerli sürümünüz için yükleyici yürütülebilir dosyasını bulun ve çalıştırın.
Onar’ı seçin.
Orijinal betikler geri yüklenecektir.

C: Betikler yüklendiğinde bana bildirilir mi?

C: Şu anda bildirilmez. Bu özellik, öncelikle bir uygulama değişikliğinden kaynaklanan küçük sorunları çözmek içindir. Bu yöntem kullanılarak önemli özellikler sunulmayacaktır. Herhangi bir düzeltmeyle ilgili bilgileri Yenilikler sayfalarımıza ekleyeceğiz.

C: Güncellemeler ne sıklıkla gelecek?

C: Güncellemelerin sık gelmesini beklemiyoruz. Desteklenen uygulamaların betikleme yoluyla ele alınabilecek şekillerde ne sıklıkla değiştiğine bağlıdır.

Aramaları Yönetmek İçin Yeni Komut

ALT+WINDOWS+C tuşlarına basmak artık Teams, Phone Link veya Skype’tan gelen bir aramaya hızlı bir şekilde yanıt verebileceğiniz bir iletişim kutusu açar. Bu, odağı uygulamaya taşımanıza ve ardından doğru seçeneği bulmanıza veya doğru tuş vuruşunu yapmanıza gerek kalmadan bir aramaya yanıt vermenizi sağlar. İletişim kutusu açıldığında ve listeden bir uygulama seçtiğinizde, ne yapmak istediğinize bağlı olarak iletişim kutusundaki belirli denetime TAB tuşuna basarak gidebilirsiniz. Eylemler arasında sesli veya görüntülü olarak kabul etme, aramayı reddetme, aramayı kapatma (etkinse) veya şu anda seçili uygulamayı birincil olarak ayarlama, böylece her zaman listenin en üstünde görünür.

Dıscord için Yeni Komut Dosyaları

Discord, toplulukların bağlantıda kalması için tasarlanmış ücretsiz bir sohbet uygulamasıdır. JAWS artık Discord uygulaması için ön destek içerir, bunlar şunları içerir:

Sunucular arasında gezinmek ve Bahsedilenler ile Okunmamış Kanallar arasında gezinmek için yerel Discord komutları desteği. Discord uygulaması odaktayken INSERT+W tuşlarına basmak, kullanılabilir Discord klavye kısayollarını gösterir.
Saniyelerle Saati Duyurmak İçin Yeni Tuş Vuruşu
INSERT+F12 tuşlarına basmak, geçerli saati saat ve dakika kullanarak duyurur. Ancak, giriş ve çıkış saatinin katı gereksinimleri olan bir iş gibi, daha doğru ayrıntıların gerektiği durumlar vardır. JAWS ve Fusion 2024’te, saat, dakika ve saniye kullanarak saati duyurmak için artık CTRL+INSERT+F12 tuşlarına basabilirsiniz.

ARIA ve Web

JAWS artık bir onay kutusunun hem konuşmada hem de Braille’de salt okunur olup olmadığını gösterir.
JAWS’ın alt menüleri göstermediği bazı web uygulamalarındaki sorunlar giderildi. Buna, menü gezinme çubukları ve aria-haspopup özniteliğini kullanan öğeler de dahildir.
aria-details özniteliğini içeren öğelere atlamak için ALT+INSERT+D komutunu kullanma sorunları çözüldü. H veya SHIFT+H ile gezinirken JAWS tarafından genişletilmiş düğmeler içeren başlıkların duyurulmadığı bir sorun çözüldü.
Bir web sayfasındaki sekme grubuna geçerken, ilk sekme odaklandığında JAWS’ın çok ayrıntılı olduğu bir sorun çözüldü.
Birden fazla öğe aria-describedby özniteliği içeriyorsa, öğelerin JAWS tarafından beklenen sırayla okunmadığı bir sorun çözüldü.
Bir web uygulamasındaki araç çubuğunda gezinirken ve odak bir onay kutusuna taşındığında, JAWS’ın Form Modundan beklenmedik şekilde çıktığı bir sorun çözüldü.
Form Modu etkinken bir düzenleme alanından bir radyo düğmesi grubuna sekme yaparsanız, radyo düğmesi grubu etiketinin otomatik olarak duyurulmadığı bir sorun çözüldü.
JAWS artık bir düğme de içeren bir başlığa odaklanıldığında Braille’de düzgün bir şekilde gösteriyor. JAWS, durum hücrelerinde denetim türünü gösterecek şekilde yapılandırılmışsa, “bh#” (burada # başlık düzeyidir) görürsünüz. Aksi takdirde, “btn h#” görürsünüz.
Belirli web sitelerinde form alanlarının doğru okunmamasıyla ilgili sorunlar giderildi.
Web tarayıcısından başka bir uygulamaya alt tab ile geçerken, JAWS’ın “uygulamalar grubu çalıştırılıyor” demesiyle ilgili sorun çözüldü.
JAWS’ın kaydırıcı denetimleri için tüm bilgileri okumamasıyla ilgili sorun çözüldü.

g INSERT+YUKARI OK.
JAWS artık INSERT+TAB kullanıldığında menü öğeleri hakkında ek bilgi sağlıyor.
Chromium tabanlı tarayıcılarda, bir satırdaki aria-colindex değerleri bitişik değilse JAWS tablo gezintisinin beklendiği gibi çalışmadığı bir sorun giderildi.
@mentions menüsünü görüntülemek için bir Google Dokümanlar dosyasında AT tuşuna basıldığında, JAWS’ın menünün açıldığını göstermediği bir sorun giderildi.
Sanal İmlecin bir uygulama bölgesi içindeki bir belgeye taşınırken otomatik olarak etkinleşmediği bir sorun giderildi. Varsayılan olarak, Sanal İmleç artık odaklandığında belge alanıyla da sınırlandırılmalıdır.
Sanal İmleç şu anda bir web iletişim kutusundaysa, artık kısıtlamayı kapatmak için INSERT+R’yi kullanabilir ve böylece sayfadaki diğer alanlara geçebilirsiniz.
JAWS’ın sekme panellerinin başlangıcını veya sonunu duyurmadığı bir sorun giderildi.

Offıce Uygulamalarındaki İyileştirmeler

Excel’de JAWS ve Fusion fare yankısının sütun ve satır başlıklarını veya sayfa adlarını okumadığı bir sorun çözüldü.
Belirli Outlook iletişim kutularının içeriğinin otomatik olarak okunmadığı bir sorun çözüldü. Örneğin, Outlook başlatıldığında görüntülenen iletişim kutusu ve daha önce kapattığınızda açık pencereler vardı.
JAWS’ın INSERT+PAGE DOWN tuşlarına basıldığında Outlook’taki durum çubuğunu tutarlı bir şekilde okumadığı bir sorun giderildi.
JAWS’ın Hızlı Ayarlar’da Yanıtlananı Göster seçeneği etkinleştirilmiş olsa bile bir Outlook mesajının yanıtlanan durumunu her zaman göstermediği bir sorun giderildi.
Outlook’ta bir bağlam menüsünü açmak için UYGULAMALAR tuşuna veya SHIFT+F10 tuşlarına basıldığında, JAWS’ın YUKARI veya AŞAĞI OK tuşuna basılana kadar menünün açıldığını göstermediği bir sorun çözüldü.
Outlook’ta yeni bir kişi oluşturulduğunda ve Otomatik Tamamlama menüsü göründüğünde, JAWS’ın listedeki ilk öğeyi otomatik olarak okumadığı bir sorun giderildi.
JAWS’ın belirli Outlook iletilerindeki bağlantılar arasında hareket etmek için TAB tuşunu kullanırken hiçbir şey söylemediği bir sorun çözüldü.
JAWS’ın CTRL+Z tuşlarına basıldığında “geri al”ı iki kez söylediği Word’deki bir sorun çözüldü.
Bir Braille ekranı bağlıysa ve video içeren bir PowerPoint sunumu görüntülüyorsanız, JAWS’ın sürekli olarak “video” kelimesini tekrarladığı bir sorun çözüldü.

JAWS Uygulama İyileştirmeleri

JAWS ve Fusion tarafından kullanılan Liblouis Braille çeviricisi 3.27.0 sürümüne güncellendi.
Artık Klavye Yardımı’nı açmak veya kapatmak için Sesli Asistan’ı kullanabilirsiniz. Örneğin, “hey Sharkey, Klavye Yardımı’nı aç.” Bu, INSERT+1 tuşlarına basmak ile aynıdır.
Artık farkında olmadan INSERT+1 ile Klavye Yardımı’nı açtıysanız, ESC tuşunu kullanarak çıkabilirsiniz.
Birleşik klavye işleme etkinleştirildiğinde özel betiklerin UYGULAMALAR tuşuna atanamadığı bir sorun çözüldü.
Belirli onay kutularını seçmek veya temizlemek için SPACEBAR kullanmanın birleşik klavye işleme etkinleştirildiğinde beklendiği gibi çalışmadığı durumlar ele alındı.
JAWS’ın İspanyolca sürümünde, Birleşik Klavye İşleme etkinleştirildiğinde ALT tuşuna basıldığında şeritleri etkinleştirmeme sorunu ele alındı.
Alman kullanıcılar için JAWS 2024, en son RTFC Almanca Braille çevirmen güncellemesini içeriyor.

Diğer İyileştirmeler

Slack uygulamasında odaklanmışken INSERT+W tuşlarına basıldığında artık Slack’e özgü tuş vuruşları listeleniyor.
Teams’de, odak yeni bir sohbet mesajı yazmak için düzenleme alanına taşındığında, JAWS’ın boş olsa bile mesajın metin içerdiğini gösterdiği sorun ele alındı.
WhatsApp’ta, JAWS’ın mesajların sonundaki saati doğru şekilde okumadığı sorun çözüldü. Ayrıca, en son mesajları incelemek için ALT+1 ile 9 arasındaki tuşlar kullanıldığında konuşmada ve Braille’de görünen fazladan karakterler kaldırıldı.
Windows 11 Dosya Gezgini’ndeki Arama düzenleme alanına odaklanıldığında, JAWS artık aranacak konumu belirten yer tutucu metni otomatik olarak duyurur.
Bir tablo görüntülenirken Braille ekranının durum hücrelerinde rastgele karakterlerin görüntülendiği sorun çözüldü.
Bazı kullanıcılar tarafından bildirilen, Microsoft Edge sistem önyüklemesinden sonra ilk kez başlatıldığında ve JAWS otomatik olarak başlatılacak şekilde yapılandırıldığında JAWS’ın çökmesine neden olan sorun giderildi.
JAWS Pano Görüntüleyicisi’ndeki bir bağlantıya ENTER tuşuna basıldığında (INSERT+SPACEBAR, C) varsayılan web tarayıcısında beklendiği gibi belirli sayfanın açılmaması sorunu giderildi.
Özellikler’den yukarı dön

JAWS 2024.2409.2’deki (Eylül 2024) Geliştirmeler

Aşağıda Temmuz 2024 sürümü ile Eylül 2024 güncelleştirmesi arasında yapılan iyileştirmelerin bir listesi bulunmaktadır.

En son sürümü indirmek için İndirmeler web sayfasını ziyaret edin. Bu yazılımı yüklemek için yönetici olarak oturum açmış olmanız gerekir.

Resim Akıllı Yapay Zeka

Geçerli uygulama ve bağlama göre bir resmi tanımlayan INSERT+SPACEBAR, P, ENTER komutu artık aşağıdakileri yapacak şekilde genişletildi:

YouTube gibi bir kaynaktan video oynatılıyorsa, videodaki geçerli konumdan bir ekran görüntüsü tanımlar.
Bir PowerPoint slayt gösterisi çalışıyorsa, geçerli slaydı tanımlar.
Slayt sel ile PowerPoint’teyseniz etkin bir slayt gösterisinde değil, seçiliyse, şu anda görünen slaydı açıklar.
Kaydırıcılar için Yeni Hızlı Gezinme Seçeneği
JAWS artık YouTube’da videoyu geri veya ileri sarmak için Ara kaydırıcısı gibi web sayfalarındaki kaydırıcı denetimlerine doğrudan gitme seçeneği sunar. Varsayılan olarak, atanmış bir tuş vuruşu yoktur. Bir sonraki veya önceki kaydırıcıya gitmek için bir tuş vuruşu atamak için aşağıdakileri yapın:

Açık bir tarayıcı penceresinden, INSERT+F2, N ve ardından ENTER tuşlarına basın. Gezinme Hızlı Tuş Yöneticisi açılır.
Kullanılabilir eylemler listesinden Kaydırıcı’yı seçin.
Düzenle Tuş Atama düğmesine gitmek için SEKME tuşuna basın ve ARA ÇUBUĞU’na basın. Düzenle Hızlı Gezinme Tuş Atama iletişim kutusu açılır.
Tuş Atama birleşik kutusunda, eyleme atanabilecek kullanılabilir harf ve sayılar listesinde gezinmek için YUKARI veya AŞAĞI OK tuşuna basın. Listeden bir öğe seçtikten sonra ENTER tuşuna basın. Yeni tuş ataması artık Gezinme Hızlı Tuş Yöneticisi iletişim kutusunun Atama sütununda görünür.
Değişikliğinizi kaydetmek ve iletişim kutusunu kapatmak için Tamam’ı seçin ve artık atadığınız tuşu kullanarak kaydırıcı denetimlerine geçebilmelisiniz.
Gelişmiş Java Desteği – Erken Benimseyen Programı
Java Swing ile oluşturulmuş bazı Java uygulamaları yavaş ve tepkisiz hissedilebilir. Erken Benimseyen Programımız artık bu uygulamalar için hem performansı hem de gezinmeyi büyük ölçüde iyileştirebilecek bir geliştirme sunuyor. Şu anda, bu güncellenmiş destek aşağıdakileri yaparak kullanılabilir:

JAWS Seçenekleri menüsünde Erken Benimseyen Programı’nı seçin.
Java swing desteğini iyileştir’i seçin.
Not: Onay kutusunu temizlerseniz eski Java desteğine dönersiniz.
Tamam’ı seçin ve yazılımı yeniden başlatın.
Etkinleştirildikten sonra JAWS, JAWS Dokunmatik İmleci (SHIFT+NUM PAD PLUS veya Dizüstü Bilgisayar Düzeni için CAPS LOCK+SHIFT+SEMICOLON) kullanarak Java Swing uygulamalarında daha akıcı gezinme ve yanıt verme sağlar. Özellikle karmaşık Java uygulamalarında önemli iyileştirmeler fark edeceksiniz.

Nasıl çalışır?

Yeni destek etkinleştirildiğinde, JAWS, diğer Windows uygulamalarına benzer şekilde Kullanıcı Arayüzü Otomasyonu (UIA) aracılığıyla Java Swing kontrollerini kullanıma sunar. Bu, JAWS Dokunmatik imlecinin artık Swing uygulama kontrolleri arasında gezinmek için kullanılabileceği anlamına gelir. Java uygulamalarından JAWS’a bilgi aktarmak için uzun yıllardır kullanılan bir arayüz olan Java Erişim Köprüsü artık gerekli değildir. Java Erişim Köprüsü’ne dayanan herhangi bir özel JAWS betiğinin artık düzgün çalışmayabileceğini unutmayın.

Bu yeni Java desteğiyle ilgili iyileştirmeler veya yaşadığınız sorunlar hakkındaki geri bildirimlerinize büyük değer veriyoruz. Hizmetlerimizi iyileştirmeye devam edebilmemiz için lütfen Erken Benimseyen Programı aracılığıyla deneyimlerinizi paylaşın.

Google E-Tablolar

BACKSPACE kullanıldığında JAWS’ın silinen karakterleri söylemediği bir sorun giderildi.
Erişilebilirlik menüsünde Satırı konuş ve Sütunu konuş seçenekleri etkinleştirilmişse, ALT+CTRL+SHIFT+R ve ALT+CTRL+SHIFT+C artık geçerli satırı veya sütunu okumak için beklendiği gibi çalışır. JAWS Uygulaması
Uygulamalar ve web siteleri yapılarını pencerenin boyutuna göre ayarlayabildiğinden, INSERT+T komutu, bu tuş vuruşuna iki kez hızlıca basılarak etkin pencerenin geçerli görsel durumunun yanı sıra başlığa da ek olarak sağlamak üzere geliştirilmiştir. Örneğin, JAWS beklendiği gibi okumuyorsa veya belirli denetimleri bulamıyorsanız, geçerli pencerenin geri yüklenip yüklenmediğini veya büyütülüp büyütülmediğini onaylamak için INSERT+T tuşlarına iki kez hızlıca basabilir ve böylece pencerede gerektiği gibi ayarlamalar yapabilirsiniz. Ek olarak, JAWS artık pencere boyutunu ayarlamak için WINDOWS+OK tuşlarını kullanırken konuşma ve Braille’de geri bildirim sağlar, örneğin JAWS geri yüklendiğini bildirirse büyütmek için WINDOWS+YUKARI OK’u kullanın.
Web sayfalarındaki tüm Yer İşaretçilerini seslendirmek veya Word’de işaretli bir yere gitmek için JAWS tuş vuruşu ALT+SHIFT+WINDOWS+K olarak değiştirildi. Bu, sesi genel olarak açıp kapatmak için Teams komutu ALT+WINDOWS+K ile olan bir çakışmayı çözer.
Belirli bir dile geçmek için CTRL+WINDOWS+L kullanılırsa, odak geçerli uygulamadan uzaklaştırılıncaya kadar JAWS artık dilleri otomatik olarak değiştirmeyecektir.
JAWS Klavye Yöneticisi artık belirli klavye türlerinde bulunan genişletilmiş işlev tuşlarına (F13 ila F24) komut dosyaları atamanıza olanak tanır.
JAWS ve Fusion tarafından kullanılan Liblouis Braille çevirmeni 3.30.0 sürümüne güncellendi.
Diğer
JAWS artık Zoom düzenleme alanlarındaki içeriği birden çok kez söylemiyor.
Bir web sayfasındaki radyo düğmeleri arasında gezinirken, JAWS artık gruptaki seçili radyo düğmesinin konumunu doğru şekilde duyuruyor.
Text Expander uygulamasını kullanırken bir klavye çakışması çözüldü.

JAWS 2024.2406.121’deki (Temmuz 2024) geliştirmeler

Aşağıda Mayıs 2024 sürümü ile Temmuz 2024 güncellemesi arasında yapılan iyileştirmelerin bir listesi bulunmaktadır.

Picture Smart AI Güncellemeleri

Bu güncelleme, kullanıcılarımızdan almaya devam ettiğimiz harika geri bildirimler sayesinde Picture Smart AI’ya daha da fazla iyileştirme sunuyor. Bunlar arasında, geçerli bağlama göre bir görüntüyü tanımlamak için yeni bir yöntem ve belirli bir soru sormaya başlama yeteneği yer alıyor.

ic, bir resmin ilk gönderildiği zamanı ayrıntılarıyla belirtir.

Hepsi Bir Arada Tuş Vuruşu
Yeni tuş vuruşu, yalnızca INSERT+SPACEBAR, P, ENTER tuşlarını kullanarak geçerli uygulamanıza ve bağlamınıza göre bir açıklama alarak Picture Smart AI’yı kullanma çabasını azaltır. Bu, sürekli olarak birden fazla tuş vuruşunu hatırlama ihtiyacını ortadan kaldırır.

Örneğin:

Birisi Teams’de sunum yapıyorsa, geçerli slaydı açıklar.
Bir web sayfasındaysanız, geçerli resmi veya denetimi açıklar.
Dosya Gezgini’ndeyseniz, geçerli seçili dosyayı açıklar.
PowerPoint’teyseniz, tüm ekranı açıklar.
Resim Göndermeden Önce Soru Sorun
Bir resim hakkında zaten temel bilgilere sahip olduğunuz durumlarda, belirli ayrıntılar hakkında hemen soru sormak için artık herhangi bir Picture Smart komutuna ALT ekleyebilirsiniz.

Örneğin, Amazon’da Multicooker veya Air Fryer gibi bir ürün için alışveriş yaptığınızı varsayalım. Ürünün ne olduğu hakkında zaten temel bir fikriniz var, ancak ürünün fiziksel düğmeler veya dokunmatik olarak etkinleştirilen bir ekran içerip içermediğini önceden bilmek isteyebilirsiniz. INSERT+SPACEBAR, P, ALT+C tuşlarına basabilir, sorunuzu yazdıktan sonra ENTER tuşuna basabilir ve Picture Smart AI yalnızca genel bir açıklama sağlamak yerine seçili görüntüyle ilgili soruyu yanıtlamaya çalışabilir. Yanıtı içeren sonuçlar görüntülendikten sonra, gerekirse takip soruları sormak için bu görüntüyle ilgili soru sor bağlantısını kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kırpılmış Görüntüler İçin Geri Bildirim
Picture Smart AI’yı çalıştırdıktan sonra, artık kötü açıklamalara yol açabilecek bir görüntüyle ilgili olası sorunlar konusunda uyarılacaksınız. Örneğin, tarayıcı pencereniz büyütülmemişse, görüntüler kırpılabilir ve bu da yanlış açıklamalara yol açabilir. Bu durumda, açıklamadan önce Sonuç Görüntüleyicisinin üst kısmında genişletilebilir bir uyarı görüntülenir. Tam ayrıntıları görüntülemek için bu uyarıda ENTER tuşuna basın. Ardından Sonuç Görüntüleyicisini kapatabilir, tarayıcı pencerenizi genişletebilir ve Picture Smart AI’yı görüntü üzerinde tekrar çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

Yeni Outlook
JAWS artık Microsoft’un bu yılın ilerleyen zamanlarında Windows Mail ve Takvim uygulamalarının yerini alması planlanan Yeni Outlook uygulaması için ilk desteği sunuyor. Destek önümüzdeki aylarda iyileşmeye devam edecek olsa da, bir mesajı okurken artık aşağıdaki tuş vuruşları kullanılabilir:

Kimden alanını duyur: ALT+1
Gönderilen alanını duyur: ALT+2
Kime alanını duyur: ALT+3
CC alanını duyur: ALT+4
Konu alanını duyur: ALT+5
Ek olarak, geçerli klasördeki mesaj listesine hızla dönmek için CTRL+INSERT+M tuşlarına basabilirsiniz.

UEB Matematik Desteği – Erken Benimseyen Programı

MathCAT Erken Benimseyen Programı aracılığıyla etkinleştirildiğinde, artık matematik içeriğini görüntülemek ve Braille Matematik Düzenleyicisi’nde denklemler girerken Nemeth veya Birleşik İngilizce Braille (UEB) Matematik arasında seçim yapabilirsiniz.

Varsayılan olarak Nemeth kullanılır. Bunu değiştirmek için:

Ayarlar Merkezi’ni açmak için sayı satırında INSERT+6 tuşlarına basın. Varsayılan ayarlar dosyasını yüklemek için CTRL+SHIFT+D tuşlarına basın, çünkü bu ayar belirli uygulamalar için değiştirilemez.
Arama düzenleme alanına tırnak işaretleri olmadan “profiller” yazın.
Ağaç görünümündeki arama sonuçlarında Dil Profilleri’ne gitmek için AŞAĞI OK tuşuna basın ve iletişim kutusunu açmak için BOŞLUK tuşuna basın. JAWS ile yüklenen tüm Braille dillerine karşılık gelen bir profil listesine yerleştirilirsiniz.
Çeviri seçeneklerini yapılandırmak istediğiniz İngilizce profili seçin ve ardından Profil Ayrıntıları iletişim kutusunu açmak için Ayrıntılar düğmesini seçin.
Matematik için birleşik giriş kutusuna gidin ve matematik içeriğini görüntülemek için kullanılacak Braille matematik kodunu seçin.
Değişikliklerinizi yaptıktan sonra Profil Ayrıntıları iletişim kutusunu kapatmak için Tamam’ı seçin ve Dil Profilleri iletişim kutusunu ve Ayarlar Merkezi’ni kapatmak için Tamam’ı seçmeye devam edin.
Not: Hem Nemeth hem de UEB Math İngilizce Braille kodları olduğundan, İngilizce dışındaki bir dile geçerseniz, Braille matematiğe erişirken hiçbir şey göstermeyecektir. Ayrıca, konuşulan matematik içeriği İngilizce olmaya devam edecektir. Diğer diller için JAWS MathCat desteği üzerinde hala çalışıyoruz.

Arıa ve Web

JAWS artık aria-brailleroledescription ve aria-braillelabel özniteliklerini destekliyor ve bu da web yazarlarının Braille kullanıcılarına gelişmiş bir deneyim sunmalarını sağlıyor.
Formlar Modu etkinken bir düzenleme alanına odaklandığınızda, artık YUKARI veya AŞAĞI OK ile alandan çıkabilirsiniz.
Bazı kullanıcılar için beklendiği gibi web sayfalarında Sanal İmlecin kullanılamadığına dair raporlar çözüldü.
Etkileşimli öğeler içeren bir ARIA ızgarasında gezinirken “denetimleri içerir” duyurusu düzeltildi.
Çok sayıda öğe içeren büyük birleşik kutularda, listede hızla hareket etmek için AŞAĞI OK tuşuna sürekli basıldığında JAWS’un tepkisi iyileştirildi.
JAWS artık Sanal İmleç kullanılarak bir liste kutusu öğesi üzerinde kelime kelime gezinirken beklendiği gibi okuyor.
Web sayfalarında belirli düğmeleri etkinleştirmek için artık ENTER’a iki kez basmak gerekmiyor.
Bir web sayfasındaki tüm listelerin listesini görüntülemek için CTRL+INSERT+L’yi kullanmak artık beklendiği gibi çalışıyor.
Karakter sayısını sınırlayan düzenleme alanları için

Girilebilen karakterler için, JAWS artık bu sınır aşıldığında sizi uyarır.
Etiketler içindeki bağlantı ve düğme öğelerinin gelişmiş okunması.
Sanal İmleç etkinken menü bağlantılarının gelişmiş tespiti.
Bilgisayarı Chrome çalışırken kilitlediyseniz ve kilidini açtıysanız, JAWS Gezinme Hızlı Tuşları artık önce odağı uzaklaştırıp sonra geri getirmenize gerek kalmadan çalışmaya devam etmelidir.
JAWS artık yorum duyuruları için Google Dokümanlar ayarlarını düzgün bir şekilde dikkate alır.
Daraltılmış Braille Girişi kullanıcıları için, JAWS artık Google Dokümanlar’daki ilk karakter girişlerini doğru bir şekilde işler.
Google Dokümanlar’da kontrol edilebilir öğeler listesinde gezinirken, kontrol edilen durum artık Braille’de doğru bir şekilde gösterilir.
Sanal İmleç kapalıysa, JAWS artık açık bir Gmail görüşmesi için başlık metninin sonunda “düzenle” demez.
Listeler içeren Gmail’deki sekme panelleri için, JAWS artık herhangi bir liste boş olsa bile panel başlığına geçerken başlığı okur. Microsoft Office ve Teams
Teams’de artık sayı satırında CTRL+SHIFT+1 ile 9 arasındaki tuşlara basarak JAWS’ın geçerli sohbetteki en son mesajları duyurmasını sağlayabilirsiniz. Bu komutlara iki kez basmak, ilgili mesajı Sanal görüntüleyicide hızla görüntüler.
Teams’de INSERT+F8 tuşlarına basmak artık araç çubuğuna gider ve odak noktasını en son seçilen düğmeye yerleştirir. Ayrıca herhangi bir Teams penceresinden CTRL+INSERT+SHIFT+B tuşlarına basarak Bir Düğme Seç iletişim kutusunu açabilirsiniz.
Teams toplantısındayken ALT+WINDOWS+S tuşlarına basmak artık mikrofonun, kameranın ve ekran paylaşımının geçerli durumunu gösterir.
Outlook’ta JAWS artık Gelen Kutusu gibi mesaj listelerinde gezinirken “N/D” ve “Ek” demiyor. Bu durum yalnızca JAWS dili Rusça olarak ayarlandığında ve Rusça Outlook ile meydana geliyordu.
Outlook toplantı davetlerindeki Tarih/Saat ve Konum alanlarının gelişmiş okunması.
Outlook mesajlarındaki bağlantıların iki kez etkinleştirilmesini önlemek için Braille ekran İmleç Yönlendirici etkileşimi iyileştirildi.
Sanal İmleç artık bir PowerPoint sunumu açıldığında beklenmedik şekilde etkinleşmiyor.
JAWS Uygulama Düzeltmeleri
Excel ve Visual Studio dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda gezinme ve düzenleme için genel yanıt verme iyileştirildi.
Genel performansı artıran daha hızlı JAWS kapatma işlemi.
Windows Oturum Açma ve Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) ekranlarında JAWS başlatma iyileştirildi.
HelpTech Braille ekranları için en son sürücüler ve yapılandırmalar eklendi.
Japonca kullanıcılar için artık Ayarlar Merkezi aracılığıyla Muhenkan anahtarını JAWS Anahtarı olarak seçebilirsiniz.
Diğer Düzeltmeler
Sınırların ve toplam işaretlerinin Word’e LaTeX olarak doğru şekilde çevrilmesi için Braille Matematik Düzenleyicisi geliştirildi ve MathML kullanıldığında doğru ekleme sağlandı.
JAWS artık odak noktasını uzaklaştırıp ardından önce INSERT+ESC ile ekranı yenilemeye gerek kalmadan uygulamaya geri döndükten sonra Notepad++ gibi Scintilla tabanlı düzenleyicilerde doğru şekilde okuyor.
INSERT+A kullanılarak Windows 11 Dosya Gezgini adres çubuğunun okunması iyileştirildi.
JAWS 2024.2405.83’teki (Mayıs 2024) Geliştirmeler
Aşağıda Mart 2024 sürümü ile Mayıs 2024 güncellemesi arasında yapılan iyileştirmelerin bir listesi bulunmaktadır.

Pıcture Smart AI

Geliştirilmiş Picture Smart AI™’mızın artık görüntü açıklamaları oluşturmak için varsayılan seçenek olduğunu duyurmaktan heyecan duyuyoruz. En son güncellemeyle birlikte, bir görüntü hakkında daha derin içgörüler elde etmek için takip soruları da sorabilirsiniz.

Picture Smart AI komutları şunları içerir:

A – Düz yataklı bir tarayıcıdan veya Freedom Scientific PEARL kameradan çekilen bir resmi açıklar.
F – Dosya Gezgini’nde şu anda seçili olan görüntüyü açıklar.
C – Şu anda seçili olan herhangi bir denetimi açıklar.
B – Bir görüntü içeriyorsa Windows Panosunun içeriğini açıklar.
S – Tüm ekranı açıklar.
W – Geçerli uygulama penceresini açıklar.
SORU İŞARETİ – Picture Smart katmanı için yardımı görüntüler.
Daha fazla ayrıntı için JAWS’taki Yeni Özellikler sayfasını ziyaret edin.

Desteğiniz için teşekkür ederiz!
Mart 2024’te, Erken Benimseyen Programı aracılığıyla Picture Smart AI’yı tanıttık ve topluluktan harika geri bildirimler aldık. Erken Benimseyen Programı aracılığıyla Picture Smart AI ile ilgili deneyimleriniz ve e-posta yoluyla gönderilen yorumlar hakkında geri bildirim gönderen herkese çok teşekkür ederiz. Bu özelliğin aldığı tepkilerden heyecan duyuyoruz ve birçok kullanıcının hayatında yarattığı olumlu etkiyi duymaktan mutluluk duyuyoruz.

Picture Smart AI, Erken Benimseyen Programı’ndan çıkarken, Picture Smart için yeni standartımız haline geliyor. Kullanıcıların artık bunu ayrı ayrı etkinleştirmesine gerek yok; varsayılan olarak tüm kullanıcılara yardımcı olmaya hazır.

Geri bildirim sağlamaya devam etmek için artık Picture Smart Sonuç Görüntüleyici penceresinin alt kısmındaki yeni Bu özellik hakkında geri bildirimde bulun bağlantısını kullanabilirsiniz.

Resimle İlgili Sorular Sorun
Popüler istek üzerine, bu güncelleme artık ilk açıklamada yer almamış olabilecek bir resim hakkında ek ayrıntılar elde etmek için takip istemleri veya sorular gönderme olanağı sunuyor.

INSERT+SPACEBAR, P, F gibi bir Picture Smart AI komutu gerçekleştirdiğinizde ve açıklama Sonuçlar Vie’de görüntülendiğinde

wer, pencerenin alt kısmındaki Bu resim hakkında soru sor bağlantısına ENTER tuşuna basın. Hemen bir düzenleme kutusuna yerleştirilirsiniz. Bir komut yazın ve ENTER tuşuna basın. Örneğin, gün batımında bir plaj resmi için, “gün batımını ve okyanusun üzerinden aşağı doğru nasıl göründüğünü tarif edebilir misiniz?” diyebilirsiniz. JAWS’ın ilerlemeyi belirtmek için bir ses çalacağı birkaç saniyenin ardından, Sonuç Görüntüleyici penceresi yanıtla güncellenir ve JAWS bunu otomatik olarak okur. Odak noktanız düzenleme kutusunda kalır, böylece başka bir komut yazabilirsiniz.

Sorularınız ve yanıtlarınız, pencereyi kapatana kadar geçerli Sonuç Görüntüleyici oturumu için korunur. Başka bir uygulamaya yapıştırmak üzere belirli yanıtları incelemek ve kopyalamak için, Formlar Modundan çıkmak üzere ESC tuşuna basın ve ardından kopyalamak istediğiniz soru ve yanıta karşılık gelen başlığa gitmek için H veya SHIFT+H tuşlarını kullanın.

Aşağıda bir soru ve yanıtı gösteren örnek bir resim bulunmaktadır.

Bir şirket yapısının şeması.

İlk açıklama:

Görüntüde çeşitli pozisyonlar ve adlar içeren bir organizasyon şeması gösterilmektedir. Tablonun başında bir Başkan, ardından bir Yönetici Asistanı ve Finans, Teknoloji, Operasyonlar, Pazarlama ve Üretim gibi departmanları denetleyen birkaç Başkan Yardımcısı (VP) yer alır. Başkan Yardımcılarının altında Muhasebe, Yardım Masası, Tesisler, Proje Yöneticisi, Üretim Yöneticisi ve Sevk gibi farklı yönetimsel ve uzman roller bulunur. Tablo ulusal, yerel ve uluslararası roller arasında ayrım yapmak için renk kodlaması kullanır.

Kullanıcı Sorusu:

Kim uluslararası olarak işaretlenmiştir?

Yanıt:

Organizasyon şemasında, “Ian Hansson” tarafından üstlenilen “Ulaşım Başkan Yardımcısı” rolü uluslararası olarak renk kodlanmıştır. Bu, söz konusu pozisyonla ilişkili kutunun mavi rengiyle gösterilir.

Picture Smart için Yeni Sesli Asistan Komutları
Artık Picture Smart AI’yı etkinleştirmek için aşağıdaki önerilen sesli komutlardan biriyle birlikte “Hey Sharky” diyebilirsiniz.

“Ekranı tanımla”
“Geçerli pencereyi tanımla”
“Geçerli denetimi tanımla”
“Geçerli dosyayı tanımla”
“Kameranın altındaki resmi tanımla”
“Panodaki resmi tanımla”
Eski Picture Smart’a Erişim
Eski Picture Smart işlevine erişmeniz gereken durumlarda, bir Picture Smart komutuna CTRL ekleyin. Bazı kullanıcılar, resimlerdeki metne erişmenin bazen eski Picture Smart ile daha iyi çalıştığını bildirdi. Picture Smart AI’nın metin tanıma özelliğini daha da geliştirmek için çalışıyoruz.

AI hizmetleri
Picture Smart AI’nın tekliflerini sürekli olarak iyileştiriyoruz. Google’ın Gemini ve OpenAI’nin ChatGPT’sinin değerlendirmelerini içeren Erken Benimseyen programı sırasında toplanan içgörüler sayesinde önemli ilerlemeler kaydettik.

Daha fazla değerlendirmenin ardından, Google’ın Gemini’sini Anthropic’in Claude’u ile değiştirmeye karar verdik. Claude, önemli ölçüde daha az halüsinasyonla daha doğru ve güvenilir resim açıklamaları gösterdi. Bu geliştirme hem Mayıs hem de Mart sürümlerinde mevcut olacak.

İki hizmetin önemi
Görüntü açıklamaları için iki hizmet kullanmanın önemi konusunda harika kullanıcı geri bildirimleri aldık, özellikle de halüsinasyonları tespit etmenizi sağladıkları için. Sonuç görüntüleyicisinin alt kısmındaki Daha fazla ayrıntı al bağlantısı üzerinden alternatif hizmeti kullanabilirsiniz. Ayrıca, her iki hizmet açıklaması da doğrudan SHIFT tuşuna ve bir Resim Akıllı komutuna basılarak görüntülenebilir.

Örneğin, INSERT+SPACEBAR, P, SHIFT+W komutu size geçerli pencerenin iki açıklamasını sağlayacaktır.

Resim Akıllı Zorlukları sayfamızda daha fazla bilgi edinin.

Resim Akıllı Gizlilik
Resim Akıllı için kullandığımız tüm hizmetler AI Gizlilik yönergelerimizi takip eder. Freedom Scientific ve AI Hizmet ortaklarımız gönderilen görüntüleri, istemleri veya ilişkili yanıtları depolamaz veya bunlar üzerinde eğitim vermez. AI Gizlilik Beyanı sayfamızda daha fazla bilgi edinin.

Braille’de Emoji Açıklamalarına Erişim
“Gülümseyen gözlü gülümseyen yüz” veya “sevinç gözyaşlarıyla dolu yüz” gibi emoji sembolleriyle karşılaştığınızda, JAWS odak ona geçer geçmez emoji açıklamasını otomatik olarak söyler. Artık emojileri Braille’de de görebilirsiniz. Kullanılırsa, emojinin metinde göründüğü yerde tam 8 noktalı bir hücre görüntülenir. Öncelikle Braille’e güvenen kullanıcılar için, emojiyi belirten tam hücrede bir İmleç Yönlendiriciye basarak, konuşmada duyacağınıza benzer şekilde emojinin açıklamasını içeren bir flaş mesajı görüntüleyebilirsiniz. Deneyin:

😂 emojisi dünya çapında en çok kullanılan emojidir.

ALVA Braılle Ekranları için Bölünmüş Braılle Desteği

Bu güncelleme, ALVA BC serisi Braille ekranları için Bölünmüş Braille desteği ekler. Aşağıdaki komutlar kullanılabilir:

Braille Görünümünü Seç iletişim kutusunu aç: F2+F5
Arabellekli Metin modunu değiştir: F2+F6
ENTER’da arabellekli belgeyi yenile seçeneğini değiştir: F2+F4
Metin bölgesindeki önceki satır: F10
Metin bölgesindeki sonraki satır: F11
Metin bölgesinde sola kaydır: Braille Sola
Metin bölgesinde sağa kaydır: Braille Yukarı
Bölünmüş bölgede sola kaydır: Braille Aşağı
Bölünmüş bölgede sağa kaydır:

Braılle Sağ

Bölünmüş bölgedeki önceki satır: F12
Bölünmüş bölgedeki sonraki satır: F13
Thunderbird Supernova
Tekrarlayan duyuruları önlemek için uyarı işleme iyileştirildi, özellikle içerik engellenmiş bildirimler için.
Yeni bir mesaj için başlık alanına bir adres girildikten sonra, JAWS’ın SEKME tuşuna bastıktan sonra adresi otomatik olarak okumaması sorunu giderildi ve ardından incelemek için SOL OK tuşuna basıldı.
Masaüstünde yeni posta uyarılarının tekrarlanan duyuruları çözüldü ve uyarıların amaçlandığı gibi bir kez duyurulması sağlandı.

Aria ve Web

JAWS’ın, Sanal İmleci kullanarak, tirelerle takip edilen liste kutularını doğru şekilde okumaması sorunu giderildi.
aria-salt okunur liste kutularındaki öğelerin JAWS tarafından okunmaması sorunu giderildi.
Bilgisayar kilitlendikten ve kilidi açıldıktan sonra JAWS Gezinme Hızlı Tuşlarının artık Chrome’da çalışmaması sorunu giderildi.
Paragraf etiketleri kullanıldığında JAWS’ın sıralanmamış bir listedeki öğeleri birden fazla satıra bölmesi sorunu giderildi.
JAWS’ın belirli birleşik kutularla etkileşime girdiğinde yanıt vermemesine neden olan bir sorun çözüldü.
Onay kutuları kullanılarak satır seçimini destekleyen bir ızgarada gezinirken ve Sanal İmleç kapalıyken, JAWS’ın geçerli satırın seçilip seçilmediğini göstermediği bir sorun çözüldü.
Braille Düzeltmeleri
Excel kullanıldıktan sonra Split Braille’in rastgele etkinleştirildiği bir sorun çözüldü.
JAWS ve Fusion tarafından kullanılan Liblouis Braille çeviricisi 3.29.0 sürümüne güncellendi.
JAWS artık HIMS Braille ekranlarını otomatik olarak algılıyor.
Word’de, karmaşık biçimlendirmeye sahip belgelerde İmleç Yönlendiricisine basıldığında imlecin beklendiği gibi konumlandırılmadığı bir sorun çözüldü.
JAWS Uygulama Düzeltmeleri
Özellikle Outlook’ta yanıt verme yeteneğinin artırılmasıyla çeşitli uygulamalarda metin düzenleme ve gezinme performansı artırıldı.
JAWS başlatma işleminde performans iyileştirmeleri yapılarak hız ve yanıt verme yeteneği geliştirildi.
Müşteri geri bildirimlerine yanıt olarak, JAWS ve Fusion’ın yeni yüklemeleri için FSReader simgesi Windows masaüstünden kaldırıldı. FSReader, JAWS penceresi için INSERT+J tuşlarına basılarak ve ardından Yardım ve Eğitim’e gidilerek başlatılabilir. FSReader simgesi, mevcut bir kurulumda yapılan bir güncellemeden sonra masaüstünde kalmaya devam edecektir.
Özellik kapatılmış olsa bile JAWS otomatik dil değiştirme işleminin devam ettiği bir sorun giderildi. Bu, öncelikle İngilizce olmayan sürümlerde gözlemlendi.
Klavye Yardımı’nı etkinleştirmek için kullanılan Sesli Asistan komutlarının Fransızca ve Felemenkçe’de düzgün çalışmaması düzeltildi.
JAWS’ın Windows Oturum Açma ekranında bazen beklendiği gibi başlamamasıyla ilgili bir sorun çözüldü.
Diğer Düzeltmeler
ABD’de Görme Engelliler ve Baskı Engelliler için Ulusal Kütüphane Hizmeti’nden (NLS) materyal indirmek ve okumak için kullanılan BARD Express uygulaması için JAWS betikleri eklendi.
WhatsApp’ta dosya eklemek için ALT+X tuş vuruşu işlevi düzeltildi.
Adobe Reader DC’de belirli PDF formlarındaki alanlara gezinme iyileştirildi.
JAWS 2024.2403.3’teki (Mart 2024) Geliştirmeler
Aşağıda Şubat 2024 sürümü ile Mart 2024 güncellemesi arasında yapılan iyileştirmelerin bir listesi bulunmaktadır.

Pıcture Smart AI

Dijital manzarada gezinirken alternatif bir açıklama olmadan fotoğraflar, grafikler ve diğer görsel öğelerle karşılaşabilirsiniz. Bu, görsel içerik tarafından sağlanan bilgileri anlamayı zorlaştırabilir. 2019’da tanıtılan JAWS Picture Smart özelliği, katmanlı bir tuş vuruşu kullanarak analiz edilmek üzere bir fotoğraf göndermenize olanak tanır. Daha sonra JAWS Sonuç Görüntüleyicisi penceresinde görüntünün açıklaması görüntülenir. Örneğin, Picture Smart katmanını etkinleştirmek için INSERT+SPACEBAR, P tuşlarına bastıktan sonra, Dosya Gezgini’nde seçili olan görüntüyü tanımlamak için F tuşuna veya Facebook gibi bir sosyal medya sitesinden bir fotoğrafı tanımlamak için C tuşuna basabilirsiniz. Komutların tam listesi için INSERT+SPACEBAR, P, SORU İŞARETİ tuşlarına basın.

Picture Smart AI, geleneksel Picture Smart özelliğine yönelik devrim niteliğinde bir güncellemedir. Open AI’dan Chat GPT ve Anthropic’ten Claude gibi servislerden en son yapay zeka (AI) teknolojisiyle entegre olarak, artık grafiksel bilgilere erişimde yepyeni bir seviye deneyimleyeceksiniz. Picture Smart’a hala bilindik şekilde erişirken, Picture Smart AI’nın artık sunduğu görsel açıklamaların derinliği ve zenginliği karşısında hayrete düşeceksiniz.

Ayrıntı düzeyindeki farkı göstermek için, hem mevcut Picture Smart hem de Picture Smart AI kullanılarak oluşturulan açıklamaların yanı sıra birkaç örnek fotoğraf sunuyoruz. Ayrıca, her fotoğrafa odaklanırken INSERT+SPACEBAR, P, C tuşlarına basarak bu özelliği kendiniz de deneyebilirsiniz.

Picture Smart’ı göstermek için bir plajda oturan bir grup insanın fotoğrafı. Ayrıntılı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

Mevcut Picture Smart ve yeni Picture Smart AI’dan örnek açıklamalar.
Mevcut Picture Smart Örnek Açıklama Picture Smart AI Örnek Kısa Açıklama Picture Smart AI Örnek Uzun Açıklama
Başlık, bir plajda oturan bir grup insandır. Bu etiketler,

e fotoğraf: plaj, giyim, kız, grup, insan yüzü, açık hava, insanlar, kişi, gökyüzü, kadın. Bu etiketler muhtemelen fotoğrafı tanımlıyor: eğlence, oturma, yaz, tatil, su. Bu etiket muhtemelen fotoğrafı tanımlıyor: zemin. Resimde sahilde oturan altı arkadaş grubu görülüyor. Hepsi gülümsüyor ve gülüyor ve bazıları şarkı söylüyor. İçlerinden biri gitar çalıyor. Güneş arka planda batıyor ve dalgalar kıyıya vuruyor. Resimde, sıcak, altın rengi ışıklandırma nedeniyle gün batımı gibi görünen bir günde sahilde eğlenen bir grup arkadaş görülüyor. Ön planda beş kişi var ve arka planda kısmen görülen bir kişi daha var. Grup yazlık kıyafetler giymiş ve canlı ve neşeli bir sohbete dalmış gibi görünüyor.

Resmin sol tarafında, kumda oturan, açık mavi düğmeli bir gömlek giymiş ve sohbetten açıkça eğlenen genişçe gülümseyen bir adam var. Sağında, başını arkaya atmış ve ellerini kaldırmış bir kadın içtenlikle gülüyor; sarı bir üst giyiyor.

Görüntünün ortasında, başka bir kadın gülümsüyor ve solundaki adamla keyifli bir an paylaşıyor gibi görünüyor; sanki çerçevenin dışındaki bir şeye veya birine işaret ediyormuş gibi kolunu uzatmış. Saat yönünde döndüğünde, bir sonraki kadın profilden görünüyor ve tam olarak görünmüyor, kırmızı ve mavi kareli bir gömlek giyiyor ve yanındaki kişiyle meşgul görünüyor.

Sağ tarafta, başka bir kişi çoğunlukla kameradan uzaklaşmış, kazak veya ceket olabilecek beyaz bir giysi giyiyor; bu kişi gülümseyerek diğerlerine doğru bakıyor gibi görünüyor.

Sahil ortamı, okyanusun ufukla buluştuğu sakin bir arka plan sağlıyor. Ruh hali neşeli ve görüntü bir dostluk, rahatlama ve hayatın basit sevinçleri duygusu yayıyor. Bazı kişilerin hareketin ortasında olduğu, hareket ve durgunluğun uyumlu bir karışımı var ve bu, samimi ve kendiliğinden bir anın dinamiğine katkıda bulunuyor. PowerPoint’ten Picture Smart’ı göstermek için bir zaman çizelgesi slaydının fotoğrafı. Ayrıntılı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

Mevcut Picture Smart ve yeni Picture Smart AI’dan örnek açıklamalar.
Mevcut Picture Smart Örnek Açıklama Picture Smart AI Örnek Kısa Açıklama Picture Smart AI Örnek Uzun Açıklama
Başlık zaman çizelgesidir. Bu etiketler fotoğrafı tanımlar: görüntüleme, yazı tipi, ekran görüntüsü, metin. Bu etiketler muhtemelen fotoğrafı tanımlar: diyagram, sayı. Resim, Eylül 2024’ten Mayıs 2025’e kadar uzanan bir zaman çizelgesidir. Her biri farklı bir görev ve son tarihe sahip 5 bölüme ayrılmıştır. Görevler şu şekildedir:

– Eylül 2024: Ölçeklenebilir e-ticareti sinerji haline getirin

– Kasım 2024: Standartlaştırılmış ölçümleri yaygınlaştırın

– Ocak 2025: E-iş uygulamalarını koordine edin

– Mart 2025: Bütünsel olarak üstün metodolojileri teşvik edin

– Mayıs 2025: İkna edici e-iş ihtiyaçları olan stratejik ağları dağıtın Sağladığınız görsel, üst ortada “ZAMAN ÇİZELGESİ” başlıklı bir slayta aittir. Başlığın altında Eylül 2024’ten Mayıs 2025’e kadar uzanan yatay bir zaman çizelgesi grafiği bulunmaktadır. Zaman çizelgesi, her biri belirli bir ay ve yıl ve ilişkili bir hedef içeren beş bölüme ayrılmıştır:

1. “Ölçeklenebilir e-ticareti sinerji haline getirme” hedefiyle “EYL 2024”

2. “Standartlaştırılmış metrikleri yayma” hedefiyle “KASIM 2024”

3. “E-iş uygulamalarını koordine etme” hedefiyle “OCAK 2025”

4. “Bütünsel olarak üstün metodolojileri teşvik etme” hedefiyle “MAR 2025”

5. “İkna edici e-iş ihtiyaçlarıyla stratejik ağları dağıtma” hedefiyle “MAYIS 2025”

Her bölüm, aydan başlayıp sağa doğru uzanan ve hedefin okun gövdesinde yer aldığı sağa işaret eden bir okla temsil edilir. Görüntünün renkleri çoğunlukla mavi ve gri tonlarındadır ve zaman çizelgesi grafiği daha açık bir arka plana sahiptir. Sağ alt köşede, “11” ile gösterilen bir sayfa numarası veya slayt numarası var ve hemen üstünde not olarak “2024” yılı yazıyor. Genel estetik profesyonel ve muhtemelen bir iş sunumunun parçası.
Picture Smart’ı göstermek için bir pasta grafiğinin fotoğrafı. Ayrıntılı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

Hem mevcut Picture Smart hem de yeni Picture Smart AI’dan örnek açıklamalar.
Mevcut Picture Smart Örnek Açıklaması Picture Smart AI Örnek Kısa Açıklama Picture Smart AI Örnek Uzun Açıklama
Başlık grafik, pasta grafiği. Bu etiketler fotoğrafı açıklıyor: daire, diyagram, ekran görüntüsü, metin. Bu etiket muhtemelen fotoğrafı açıklıyor: yazı tipi. Bu etiket fotoğrafı belirsiz bir şekilde açıklıyor: tasarım. Resim, bir grup insanın en sevdiği meyveleri gösteren bir pasta grafiği. Dört kategori var: kavun, elma, mango ve portakal. Kavun kategorisi mavidir ve pastanın %19’unu kaplar. Elma kategorisi yeşildir ve pastanın %19’unu kaplar. Mango kategorisi sarıdır ve pastanın %25’ini kaplar. Turuncu kategori turuncudur ve pastanın %37’sini kaplar. Resim, üstte “Favori” yazan bir başlık bulunan beyaz bir arka plandaki pasta grafiğidir.

e Meyve.” Tablo, her biri farklı bir meyveyi temsil eden ve bir grup insanın tercihini gösteren karşılık gelen bir yüzdeye sahip dört bölüme ayrılmıştır.

En büyük bölüm, portakalları temsil eden ve tablonun %37’sini kaplayan turuncudur. İkinci en büyük bölüm, mangoları temsil eden sarıdır ve %25’ini oluşturur. Kavun ve elma olmak üzere diğer iki meyve, tablonun %19’unu kaplar; kavun mavi, elma ise yeşil renkle gösterilir.

Genel olarak, tablo, en popüler olan portakal, ardından mango ve ardından eşit tercihe sahip kavun ve elma olmak üzere tercih edilen meyvelerin görsel bir temsilini sunar.

Bir resim gönderirken, Picture Smart AI varsayılan olarak kısa bir açıklama görüntüler. Hem kısa hem de uzun bir açıklama görüntülemek için, sonuç penceresinin altındaki Daha Fazla Sonuç bağlantısını seçin. Ayrıca, hem kısa hem de uzun açıklamaları hemen görüntülemek için bir Picture Smart komutuna SHIFT tuşunu ekleyebilirsiniz. Örneğin, INSERT+SPACEBAR, P, SHIFT+F.

Not: AI teknolojisi bazen hata yapabilir. Yapay Zeka Halüsinasyonları olarak bilinen bu durumlar, var olmayan görsel öğeleri tanımlamayı veya doğru olmayan neler olabileceğine dair varsayımlarda bulunmayı içerebilir. Yalnızca yapay zeka tarafından oluşturulan açıklamalara güvenmeyin ve özellikle profesyonel amaçlar için kullanılıyorsa bilgileri iki kez kontrol etmeyi düşünün.

Not: Mart 2024’ten Mayıs güncellememize kadar hizmetlerimizden biri olarak Google’ın Gemini’sini kullandık. 13 Mayıs’ta daha yüksek güvenilirliği nedeniyle Claude’a güncelledik.

Ek Resim Akıllı İyileştirmeleri
Aşağıdaki iyileştirmeler hem Resim Akıllı AI hem de mevcut Resim Akıllı ile kullanılabilir.

Tüm ekranı tanımlamak için INSERT+SPACEBAR, P, S komutu eklendi.
Mevcut uygulama penceresini tanımlamak için INSERT+SPACEBAR, P, W komutu eklendi.
INSERT+SPACEBAR, P, C komutu artık herhangi bir kontrolle çalışacak şekilde iyileştirildi. Ayrıca, bu komut artık Word belgelerindeki ve Outlook mesajlarındaki resimlerle daha güvenilir şekilde çalışıyor. Outlook’ta salt okunur iletilerde resim göndermenin en iyi sonuçları için, Hızlı Ayarlar’da Salt Okunur İleti desteği için UIA Kullan’ı etkinleştirmeniz önerilir.
Arabellekli Metin Modu için Bölünmüş Braille Geliştirmeleri
Arabelleği Yenilemek İçin Yeni Seçenek
Ayrılmış Braille, Arabellekli Metin olarak ayarlandığında, bir belgede ENTER’a her bastığınızda Braille ekranınızın ikinci bölgesindeki arabelleği en son içerikle otomatik olarak yenileme seçeneği mevcuttur. Bu özelliği etkinleştirmek için, Bölünmüş Görünüm Seç iletişim kutusunu açın (ALT+INSERT+V), görünüm listesinde Arabellekli Metin’in seçili olduğundan emin olun, Seçenekler’i seçin ve ardından ENTER’da Arabellekli belgeyi yenile’yi seçin. Odaklı ekran kullanıcıları ayrıca bu seçeneği değiştirmek için SOL SHIFT+NOKTALAR 2-3-7 tuşlarına basabilirler. Bu, yazdıkça arabelleğin sürekli olarak güncellenmesini istediğiniz durumlarda yararlıdır.

Örneğin, karmaşık bir matematik problemini adım adım çözmek için bir Word belgesi kullanıyorsunuz ve her adım ayrı bir satıra yerleştiriliyor. Bu durumda, bir adım için matematik ifadesini girdikten ve ENTER’a bastıktan sonra, en son matematik içeriği ikinci bölgedeki tamponunuza eklenir. Sorunu çözmeye devam ederken, etkin belgedeki geçerli konumda kalmaya devam ederken çalışmanızı gözden geçirmek için tamponda bağımsız olarak kaydırabilirsiniz.

Yer imleri
Artık tamponlanmış bölgede sekiz adede kadar yer imi ayarlayabilme olanağına sahipsiniz, böylece belirli içeriğe hızla gidebilirsiniz. Hatta doğrudan tamponun en üstüne veya en altına gidebilirsiniz. Bu özelliğin şu anda yalnızca Odak ekran kullanıcıları için mevcut olduğunu unutmayın.

Bir yer imi ayarlamak için, yer imi eklemek istediğiniz metnin ikinci bölgede görüntülenmesi için tamponu kaydırın. Sonra, SOL SHIFT+NOKTA 1-2 tuşlarına basın ve ardından aynı anda SOL SHIFT ve NOKTA 1 ila NOKTA 8 tuşlarına basın; bu, ayarlamak istediğiniz yer imi numarasına karşılık gelir. Belirli bir yer işaretine gitmek için SOL SHIFT+NOKTA 1-2 tuşlarına basın ve ardından NOKTA 1 ila NOKTA 8 tuşlarına basın.

Arabellekli metnin en üstüne veya en altına (son boş olmayan satıra) doğrudan gitmek için SOL SHIFT+NOKTA 1-2 tuşlarına basın ve ardından NOKTA 1-2-3 veya NOKTA 4-5-6 tuşlarına basın.

Not: Başka bir pencerede Arabellekli Metin görünümünü etkinleştirene kadar yer işaretleri kullanılabilir kalır. Örneğin, Word’de Arabellekli Metin görünümünü etkinleştirirseniz, Chrome’a ​​geçerseniz, Arabellekli Metni kapatırsanız, ardından Word’e geri dönerseniz ve yeniden etkinleştirirseniz, yer işaretleriniz yine de ayarlanır. Ancak, Chrome’dan Arabellekli Metni etkinleştirirseniz, Word’de metin arabelleğe alınırken tanımladığınız yer işaretleri temizlenir. JAWS kapatılıp yeniden başlatıldığında da yer işaretleri temizlenir.

MathCAT İyileştirmeleri
Bu güncelleştirme, MathCAT desteğinde önemli iyileştirmeler sunar. Şu anda Erken Benimseyen Programı’nın bir parçası olarak kullanılabilir, bu özelliği aşağıdakileri yaparak etkinleştirebilirsiniz:

JAWS Seçenekleri menüsünde Erken Benimseyen Programı’nı seçin.
MathCAT’i seçin.
Not: Onay kutusunu temizlerseniz, eski matematik desteğine geri dönersiniz.
Tamam’ı seçin ve yazılımı yeniden başlatın.
Etkinleştirildikten sonra, MathCAT ayarları artık yalnızca JAWS varsayılanları yerine kullanılır. Ek olarak, Ayarlar Merkezi’nde özelleştirebileceğiniz yeni bir Matematik sayfası mevcuttur

Konuşma, Braille ve gezinme için çeşitli MathCAT seçenekleri. Bu ayarlara erişmek için, sayı satırında INSERT+6’ya basın, varsayılan ayarlar dosyasını yüklemek için CTRL+SHIFT+D’ye basın ve ağaç görünümünde doğrudan Matematik grubuna gitmek için düzenleme alanında “Matematik”i arayın.

Örneğin, bu Matematik sayfasından, MathCAT Gezinme ayrıntı düzeyi için varsayılan değer JAWS’ta Orta olarak ayarlanmıştır. Bu, Matematik Görüntüleyicisi’nde bir matematik ifadesini inceleyen konuşma kullanıcılarının, matematik ifadesindeki geçerli öğe hakkında (üst simge, kök vb.) bilgi duymasını sağlar. Bir matrisin tablo hücreleri içindeki matematik ifadeleri için, bu ayar gezinirken sütun ve satır koordinatlarının da konuşulmasını sağlar. Ek olarak, bir denklem veya eşitsizlik gibi bir matematik ifadesi içeren bir tablo hücresindeyken, artık denklem modundan tablo moduna ve geri dönmeye gerek kalmadan öğeye göre kolayca gezinebilirsiniz.

Ayarlar Merkezi’ndeki Matematik grubundaki seçeneklerden herhangi birini değiştirmek, JAWS’ın matematik içeriğini nasıl okuyacağını etkileyecektir. Ancak bu varsayılan ayarlar, kutudan çıktığı haliyle çok iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Yukarıda belirtilen varsayılan ayarlar Merkezi Matematik seçenekleriyle gerçekten deneme yapmak istemiyorsanız, Matematik Görüntüleyicisi’ni açtıktan sonra hiçbir şey yapmanız gerekmez.

Not: Matematik Görüntüleyicisi’ndeki tablolar için sütun ve satır bilgileri şu anda Braille olarak görüntülenmiyor, ancak konuşuluyor. Braille bileşeninin önemli olduğunu anlıyoruz ve bu işlevi eklemek için çalışıyoruz.

JAWS artık gezinme ve konuşma için saf MathCat kullandığından, Math Viewer’da açıkça kullanılmak üzere ek tuş vuruşları da mevcuttur. Deneyebileceğiniz komutlardan bazıları şunlardır.

Desteklenen MathCAT tuş vuruşları tablosu.
Açıklama Komut
Sonraki öğeye git SAĞ OK
Önceki öğeye git SOL OK
Geçerli öğeyi yakınlaştır AŞAĞI OK
Geçerli öğeyi uzaklaştır YUKARI OK
Tablo hücreleri arasında hareket et CTRL+OK tuşları veya ALT+CTRL+OK tuşları
Bir öğeyi geri taşı GERİ AL
Öğedeki geçerli konumu duyur ARALIK
Math Viewer’da geçerli konuma Yer İşaretçisi ayarla (web sayfalarındaki JAWS Yer İşaretçileri özelliğiyle aynı değildir. Sayı satırında CTRL+1 ila 0
Sayı satırında 1 ila 10 Yer İşaretçisine git
Sayı satırında 1 ila 0
Sayı satırında 1 ila 10 Yer İşaretçisini oku SHIFT+1 ila 0

Ek MathCAT komutları bu MathCAT Komutları sayfasında bulunabilir. Bu komutlardan bazılarının desteğinin hala devam ettiğini unutmayın.

JAWS’ta MathCAT kullananlarınız için lütfen Erken Benimseyen Programı iletişim kutusu aracılığıyla geri bildirim göndermeye devam edin Bu özelliği geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz.

JAWS Görev Listesi ile Gelişmiş Performans
INSERT+F10 ile erişilen JAWS Görev Listesi iletişim kutusu, çalışan tüm uygulamaları listeleyen ve bunlar arasında hızla geçiş yapmanızı sağlayan uzun süredir kullanılan bir özelliktir. Artık aşağıdaki geliştirmeleri sunuyor:

İletişim kutusu çok daha hızlı açılıyor.
JAWS, çok sayıda açık uygulama bulunan sistemlerde listede gezinirken daha duyarlı.
Listedeki bir uygulamada DELETE tuşuna basıldığında hemen kapanıyor.
Artık ALT+TAB ile başka bir uygulamaya geçtiğinizde iletişim kutusu kapanacak.
Mesaj Merkezi
Mesaj Merkezi artık Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Felemenkçe Belçika için kullanılabilir. Bu, bu kullanıcılara güçlü ipuçları, Yenilikler bilgisi ve kritik duyurular getiriyor.
Braille artık Outlook gibi diğer uygulamalara benzer şekilde listedeki mesajların okunmamış durumunu belirtmek için “unrd” gösteriyor.
Listeden bir mesajı silerken artık öğeyi silmek istediğinizden emin olup olmadığınız soruluyor. Saklamak istediğiniz bir mesajı yanlışlıkla silerseniz, artık silme işlemini geri almak için CTRL+Z tuşlarına basabilirsiniz.
Mesaj Merkezi’nde yeni bir mesaj mevcut olduğunda görüntülenen Windows bildirimi artık mesaj başlığını da içeriyor.
ARIA ve Web
JAWS artık yalnızca bir sayfadaki düzenlenebilir bölümlerin başlangıcını ve sonunu duyuruyor. Geçerli satırı okumak için INSERT+YUKARI OK tuşlarına basmadığınız sürece artık her satırdan sonra “düzenlenebilir” ifadesini duymamalısınız.
JAWS’ın onay kutuları içeren liste öğeleri için “boş” demesine neden olan sorun çözüldü.
JAWS’ın gezinirken belirli tablolarda başlık satırını yok saymasına neden olan sorun çözüldü.
Bir web sayfasında aria-modal iletişim kutusu açılırsa, JAWS artık yalnızca modal iletişim kutusuna özgü başlıklar (INSERT+F6) veya bağlantılar (INSERT+F7) gibi öğeleri listeler.
Google Drive’a yüklemek için birden fazla dosya seçerken, JAWS’ın Edge’de dosya adlarını söylemediği bir sorun giderildi.
Bir web sayfasında içerik seçilirse, TAB veya SHIFT+TAB ile gezinmenin seçimi temizlememesi ve JAWS’ın şu anda odaklanmış öğeyi düzgün bir şekilde duyurmamasına neden olan bir sorun giderildi.
Formlar Moduna girdiğinizde bazen odağın beklediğiniz yerde olmamasıyla ilgili bir sorun giderildi.
JAWS’ın Gmail’de Kime, CC ve BCC alanlarını duyurmamasıyla ilgili sorunlar giderildi.
Office Uygulamaları
Yazımı denetlemek için Word’de Editör bölmesini açmak üzere F7’ye basıldığında, yazım hatasını içeren cümle de dahil olmak üzere bir hata bulunduğunda çok fazla konuşma duyulması sorunu giderildi.

yanlış okundu kelimesinin birden fazla kez okunması.
Bir Word belgesinde yorumlar arasında gezinmek için Navigasyon Hızlı Tuşu N kullanıldığında, JAWS’ın bazen gerçek yorumu okumak yerine “yorum yok” demesine neden olan aralıklı sorun çözüldü.
Bir Outlook 365 mesajının Konu alanındaki seçili metni kesmek için CTRL+X kullanıldığında, kesme işlemini onaylayan mesajın Felemenkçede doğru şekilde söylenmediği sorun çözüldü.
PowerPoint’te JAWS’ın slayt gösterisinde bir slayttaki nesneleri doğru sırayla okumadığı sorun çözüldü.
PowerPoint’te JAWS’ın dil bilgisi hataları içeren belirli liste öğeleri için “liste sonu” mesajını yanlış bir şekilde eklediği sorun çözüldü.
JAWS artık Teams’deki bir denetimin bağlam menüsü olduğunda bunu gösteriyor.
OneNote’ta odaklanmışken INSERT+W’ye basıldığında artık OneNote uygulamasına özgü tuş vuruşları görüntüleniyor.
JAWS Uygulama Düzeltmeleri
Bazı müşterilerin JAWS Tandem’i kullanmaya çalışırken bildirdiği ve Tandem Center toplantı kimliğini alamadıkları sorun giderildi. Windows 11’de JAWS yanıt verme özelliğiyle ilgili bildirilen sorunlar giderildi.
Metni düzenleyebileceğinizi yanlış belirten belirli salt okunur denetimler için INSERT+F1 yardımı düzeltildi.
Matematik Görüntüleyicisi’nde tablolar içeren matematik ifadelerinde gezinirken, bir hücrede denklem varsa hücre gezinmesinin beklendiği gibi çalışmadığı sorun giderildi.
JAWS’ı İngilizce dışındaki bir dilde kullanırken, OK tuşlarıyla gezinirken Erken Benimseyen program iletişim kutusundaki metnin İngilizceymiş gibi konuşulduğu sorun çözüldü.
Geçerli saati saniyelerle duyurma özelliği (CTRL+INSERT+F12) artık Türkçe’de çalışıyor.
Bulgar kullanıcılar için, JAWS 2024 artık NeuroSpeechLab SAPI sesleriyle beklendiği gibi çalışıyor.
JAWS Görev çubuğunda görünecek şekilde yapılandırılmışsa web sayfalarında Yer İşaretçileri ayarlama işleminin beklendiği gibi çalışmadığı sorun çözüldü.
GetAttributeValue UIA yöntemini kullanan JAWS betik yazarları için, TextRangePattern, UIA_FontWeightAttributeID için hiçbir değer döndürülmediği bir sorun çözüldü.
Braille Düzeltmeleri
JAWS ve Fusion tarafından kullanılan Liblouis Braille çevirmeni, Filipin dili için yeni dil desteği içeren 3.28 sürümüne güncellendi.
JAWS, Ayarlar Merkezi’nde Liblouis Braille çevirmeninin daha önceki bir sürümünü kullanacak şekilde yapılandırıldıysa, JAWS yeniden başlatıldıktan sonra çevirmenin daha önceki sürümünün kullanılmadığı bir sorun çözüldü.
Braille ekranındaki içeriğin bazı iletişim kutularında çok fazla sağa kaydırıldığı ve bazı alanların içeriğini görüntülemek için sola kaydırmanız gerektiği bir sorun çözüldü.
Windows 11 Not Defteri’nde, Daraltılmış Braille kullanılarak hızlı bir şekilde yazıldığında karışık metin görüntülenmesiyle ilgili sorunlar çözüldü.
Diğer Düzeltmeler
JAWS’ın Notepad++’da sekme girintilerini söylemediği bir sorun çözüldü.
Dosya Gezgini’nde JAWS’ın bir öğeyi seçmek için ARA ÇUBUĞU kullanıldığında “seçildi” demediği bir sorun çözüldü.
Dosya Gezgini’nde, boş klasörlerde Braille ekranında yabancı metinlerin gösterildiği bir sorun çözüldü.
Dosya Gezgini’nde klasörler açılırken duyulan aşırı konuşma kaldırıldı.
JAWS’ın Unigram mesajlaşma uygulamasında yanlış yazılmış kelimeleri duyurmadığı bir sorun giderildi.
Thorium EPUB kitap okuyucu yazılımıyla JAWS performansı iyileştirildi.
JAWS 2024.2312.99’daki (Şubat 2024) geliştirmeler
Aşağıda, Aralık 2023 sürümü ile Şubat 2024 güncellemesi arasında yapılan iyileştirmelerin bir listesi bulunmaktadır.

JAWS’ın Chrome Canary adres çubuğunda beklendiği gibi okumadığı bir sorun çözüldü.
Windows 11’de JAWS’ın Not Defteri dahil çeşitli uygulamalarda zamanla giderek daha yavaş hale gelmesiyle ilgili bir sorun giderildi. JAWS’ın Visual Studio Code’da { veya } karakterlerini duyurmadığı bir sorun giderildi.
JAWS 2024.2312.53’teki (Aralık 2023) geliştirmeler
Aşağıda, İlk 2024 sürümü ile Aralık 2023 güncellemesi arasında yapılan iyileştirmelerin bir listesi bulunmaktadır.

ARIA ve Web
JAWS artık “strong”, “emphasis”, “insertion”, “deletion” ve “blockquote” ARIA rollerini destekliyor.
“Grup” veya “radiogroup” rolü için bir aria etiketinde HTML varlık kodları (&) kullanıldıysa, seçeneklerin seçilmesinin beklendiği gibi çalışmadığı bir sorun giderildi.
JAWS’ın textarea öğelerinde aria-roledescription özniteliğini yok saydığı bir sorun çözüldü.
JAWS’ın bazı durumlarda form denetimi olmayan öğelerde Formlar Modunu beklenmedik şekilde etkinleştirdiği bir sorun çözüldü.
Bir ARIA canlı bölgesi bir tablonun içindeyse, bölge güncellendiğinde konuşulan gereksiz mesajlar kaldırıldı.
Yer tutucu metin içeren web sayfalarındaki düzenleme alanları için, odak düzenleme alanına taşındığında bu metnin duyurulmaması sorunu çözüldü.
aria-rowcount=”-1″ özniteliğini kullanan tablolarda, JAWS ile gezinirken tablonun ek içerik göstermek için kaydırılmaması sorunu çözüldü.
X’te (eski adıyla Twitter), zaman çizelgesinde hareket etmek için J ve K komutlarını kullanırken konuşmanın duyulmaması sorunu çözüldü. X komutlarını kullanmak için INSERT+SHIFT+Z t tuşlarına basmanız gerektiğini unutmayınJAWS Gezinme Hızlı Tuşlarını askıya alın.
JAWS’ın belirli HTML öğeleri için kapanış etiketiyle karşılaştığında sanal arabelleğe fazladan boşluk eklemesiyle ilgili sorun çözüldü.
Chrome’da web sayfalarındaki menü çubuklarında gezinmeyle ilgili sorunlar giderildi. Buna, JAWS’ın artık birden fazla menü çubuğu öğesini tek bir öğe olarak ele almaması ve bir öğenin alt menü içerip içermediğini belirtmek için aria-haspopup ve aria-expanded özniteliklerini göz ardı etmemesi dahildir.
JAWS artık web sayfalarındaki menü çubuklarının başlangıcını ve sonunu gösterir.
Belirli kaydırıcı denetimleriyle ilgili yinelenen duyuru sorunları çözüldü.
aria-current özniteliğini içeren bağlantıların Bağlantı Listesi iletişim kutusunda (INSERT+F7) düzgün görüntülenmemesiyle ilgili sorun giderildi.
JAWS’ın belirli web sitelerindeki düzenleme alanlarında takılıp kalmasıyla ilgili sorun çözüldü.
Gmail’de yeni bir mesaj oluştururken, Kime ve CC alanlarındaki aşırı konuşmayla ilgili sorunlar giderildi.
Edge’de, kayıtlı bir parolanızın olduğu bir web sitesinden Parolaları Yönet iletişim kutusuna eriştiğinizde JAWS’ın yanıt vermemesine neden olan bir sorun giderildi.
Edge’de, parola düzenleme alanına yazarken Braille’de hiçbir şeyin görüntülenmemesi sorunu çözüldü.
Office Uygulamaları
Word’de korumalı belgeleri okumayla ilgili sorunlar çözüldü.
Yeni bir satıra başlamak için ENTER tuşuna basıldığında veya bir bağlantı yazıldıktan sonra SPACE tuşuna basıldığında Braille imlecinin beklenmedik şekilde kaybolması sorunu çözüldü.
Yeni bir Word belgesi başlatırken, yazmaya başlayana veya alt tab tuşuna basıp geri dönene kadar Braille imlecinin görüntülenmemesi sorunu giderildi.
Daraltılmış braille kullanarak bir Word belgesine metin girerken, ENTER veya DOT 8 tuşuna basıldıktan sonra Braille ekranında veya Braille Görüntüleyicisi’nde hiçbir şeyin görüntülenmemesi sorunu çözüldü.
Word’de içerik ararken, JAWS’ın gerçek metin yerine sonucun konumunu okuması sorunu çözüldü. Word’de imleç bir paragrafın ortasında konumlandırılırsa, beklendiği gibi geçerli paragrafın başlangıcı yerine CTRL+YUKARI OK tuşlarına basıldığında önceki paragrafa gidilmesine neden olan sorun çözüldü.
Word’de, Yorumlar bölmesinde @mentions menüsünü görüntülemek için AT tuşuna basıldıktan sonra, JAWS’ın gezinirken menü öğelerini okumaması sorunu çözüldü.
Outlook mesajlarındaki yazım hatalarının Braille’de altı çizilmemesi sorunu çözüldü.
Hızlı Ayarlar seçeneğinin, Salt Okunur Mesaj desteği için UIA’yı kullan seçeneğinin konuşmayla iyi okunmaması sorunu giderildi.
JAWS’ın PowerPoint sunumlarındaki başlıkları okumaması sorunu çözüldü.
LibreOffice Writer’ın JAWS ile kullanıldığında yanıt vermemesi sorunu çözüldü.
JAWS Uygulama Düzeltmeleri
Sınırlı erişime sahip güvenli ortamlara JAWS yükleyen yöneticiler için, AdditionalSettings.ini dosyasını kullanarak Face in View yüklemesini atlama olanağı eklendi. MathCAT etkinleştirilmiş Matematik Görüntüleyicisi’nde bir tablo içeren bir denklemi incelerken, artık tablodaki geçerli konumunuzu duyurmak için INSERT+C tuşlarını kullanabilirsiniz.
Braille bölünmüş görünümü JAWS İmleci olarak ayarlanmışsa, artık satır satır hareket edebilir veya bölünmüş bölgeyi Arabellekli Metin görünümüne benzer şekilde kaydırabilirsiniz.
Teams’de Sohbet Sırasında Geçmişi Göster Bölünmüş Braille görünümünün etkinleştirilmesinin birkaç saniye veya daha uzun sürmesine neden olan bir sorun çözüldü.
Bölünmüş Braille işlevini kontrol eden HumanWare tuş vuruşları için Klavye Yardım mesajları eklendi.
Konuşma İsteğe Bağlı etkin olduğunda, zamanı saniyelerle söylemek için kullanılan CTRL+INSERT+F12 tuş vuruşu artık çalışıyor.
JAWS uygulama penceresinde odaklanmışken CTRL+INSERT+V tuşlarına basıldığında Hakkında bilgileri artık komut dosyası revizyon ayrıntılarıyla birlikte görüntüleniyor.
Sorunsuz bir komut dosyası güncellemesinin ardından Başlangıç ​​Sihirbazı’na erişirken JAWS’ın beklenmedik şekilde kapanmasıyla ilgili bir sorun giderildi.
En son Adobe Reader güncellemesinde INSERT+SPACEBAR, O, D kullanarak bir PDF belgesini OCR etmeye çalışmanın çalışmadığı bir sorun giderildi.
JAWS’ın Windows’u başlattıktan ve oturum açtıktan sonra bazı durumlarda beklenmedik şekilde kapanması sorunu giderildi.
Birden fazla JAWS dili yüklüyse, diller arasında geçiş yaparken JAWS Hakkında iletişim kutusundaki öğelerin her zaman görsel olarak doğru şekilde görüntülenmemesi sorunu giderildi.
JAWS dilini Arapçadan İngilizceye değiştirirken, Arapça düzeninin kullanılmaya devam etmesi ve çeşitli JAWS iletişim kutularında görüntüleme sorunlarına neden olması sorunu giderildi. Ayrıca, JAWS Hakkında iletişim kutusunu açarken “bellek yetersiz” hatasının görüntülendiği Arapça sorunu da giderildi.
Wikipedia, Wiktionary ve Convert Currency Research It arama kaynaklarının beklendiği gibi çalışmamasıyla ilgili sorunlar giderildi.
Diğer Düzeltmeler
WhatsApp’ta, okuma sırasında mesajlara verilen yanıtların kesilmesi sorunu giderildi.
JAWS’ın WhatsApp’ta gelen mesajları her zaman okumamasıyla ilgili sorun giderildi.
JAWS’ın Dosya Gezgini’nde açık sekmeler arasında geçiş yaparken başlığı okumaması sorunu çözüldü.
Ayarlar Merkezi’ndeki Listviews için MSAA’ya Güven seçeneği belirli bir uygulama için etkinleştirilmişse, JAWS artık boş olsalar bile listedeki sütunları gösterir.