Pzt-Cm: 09:00 - 17:00, Ctesi: 10:00 - 16:00

Sosyal ve idari alanlarda erişilebilirlik;

Piramit yazılar görenler, görmeyenler ve az görenlerin okuyabileceği bir tasarım sağlar. Mat yazılar ve estetik görünüm sayesinde optik netlik sağlanır. Karakterlerin şekli kesiti ve malzemesi körlerin dokunma duyuları ile rahatça okuyabilmeleri imkanını Sağlar. Adını 6 noktalı kabartma yazı sisteminin kurucusu Louis Braille’den alan bu sistemi, kabartma yazı okuyabilen körler için projeye dahil etmek kaçınılmazdır. Ülkemizde sonradan kör olanların sayısının oldukça fazla olması nedeniyle, Braille okuma becerisine sahip olanların oranı daha düşüktür. Diyabetten dolayı görme kaybı oranı yüksek olup bu kişilerde hissiyatta azalma görülür. Hissiyat kaybı olanlar için piramit yazılar —özellikle kısa olanlar- daha hızlı okuma ve algılama sağlar. Ancak tabi ki 6 nokta bilenler için en uygun çözüm Braille yazıdır. Piramit yazı, aynı zamanda, bütün kullanıcılara hitabeden bir yöntemdir. Görmeyenler karakterin üstündeki yassılığı takip ederek şekli algılar. Az görenler için karakterlerin geniş bir tabana yayılması okuma kolaylığı sağlar. Net ve estetik bir genel görünüm ise görenlerin kolayca okuyabilmesini sağlar.

Yer Çizgileri

Ana tabelaların yerleşimi aynı zamanda yer çizgileri ile desteklenir. Yürürken ayakla ya da bastonla fark edilebilecek bu çizgiler, görmeyenleri doğrudan yönlendirdiği gibi görenlerin de dikkatini çeker. Zemin bilgilerinde malzeme kısıtlaması yoktur. Mekanın tasarımına ve işaretlere yüklemek istediğimiz işlevlere göre farklı materyaller kullanılabilir. Taş, kumaş kaplama, fayans, plastik ya da alüminyum kullanılabilir. Zemin bilgileri toplu taşıma alanlarında, tren istasyonlarında ve karşıdan karşıya geçişlerde uzun zamandır kullanılmaktadır. Uygun koşullarda bu işaretler, herkes tarafından zemin bilgilerini algılamak için kullanılabilir. Ancak ana hatlara uygun bir şekilde yerleştirmek önemlidir. Günümüzde zemin kaplaması oda dekorasyonunda önemli bir yer tutmaktadır. Asıl amaç, görmeyeni kimseye muhtaç olmadan tek başına bina içinde bastonunu takip ile ya da az göreni ışığı yansıtan malzeme ile gideceği noktaya götürmektir.

Kabartma (Hissedilebilir) Bina ve Kat Planları

Binaları ifade etmek için kullanılan bina modülleri yeni 3 boyutlu materyallerdir. Farklı açılardan kolay algılanabilirlik katmaları açısından önemli parçalardır.
Bina zemin planları (genel görünüm ve detay) Site planları Mahalle planları Piktogramlar (yönlendirme işaretleri) İşlevsel tasvirler (modeller) Farklı problem tanımları için özel şekiller
Bina modüllerinde amaç fontlu ve kabartma harflerle körü, kontrastlı renkler ile de az göreni bilgilendirmektir.
Bileşenler ana bir yüzey üzerine monte edilerek istenilen mekânın tasviri yapılabilir. İstenildiğinde ifadelere yüklenilen anlamlar değiştirilerek ya da ana yüzey üzerine farklı bir anlatımla bileşenleri yerleştirerek, farklı bir kompozisyon elde edilebilir ve çok yönlü kullanım sağlanabilir.

 

JAWS Kiosk

TPG Interactive (TPGi), engellilik ihtiyaçları yelpazesinde erişilebilir bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için donanım ve yazılımın sorunsuz çalışması gerektiğine inanmaktadır. TPGi, gören bir kullanıcının deneyimini mümkün olduğunca yakından yansıtmak amacıyla JAWS Kiosk’u yarattı. JAWS® (Konuşma ile İş Erişimi) ekran okuyucusu, ZoomText® Büyüteç ve Storm Assistive Technology Products gibi desteklenen cihazların yardımıyla, JAWS Kiosk herkes için olumlu ve üretken bir deneyim yaratabilir. TPGi, hem dijital kiosk uygulaması hem de fiziksel kiosk tasarımı için JAWS ekran okuyucu yazılımının kiosk’a özel bir sürümü ve erişilebilirlik danışmanlığı aracılığıyla kioskların erişilebilir olmasına yardımcı olur.